Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10 best gelezen artikelen voor verpleegkundigen

Aan het eind van het jaar kijken we traditiegetrouw terug op de tien toppers op Nursing.nl. Welke tien artikelen werden dit jaar het best gelezen?
ANP-1000_25751159 (1).jpg
Sommige verpleegkundigen die veel nachtdiensten draaien

1. Verpleegkundigen kregen jarenlang te weinig salaris
In juni stelde vakbond NU’91 dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen verpleegkundigen minstens tientallen miljoenen euro’s aan niet-betaalde onregelmatigheidstoeslag schuldig zijn. De zaak kwam aan het rollen toen een verpleegkundige uitbetaling eiste van volgens haar achterstallige onregelmatigheidstoeslag. Ze stelde dat ze daar ook recht op heeft tijdens vakantie en verlof. NU ’91 startte deze zaak na een eerdere uitspraak van het Europese Hof. De vakbond en de verpleegkundige zijn begin juni in het gelijk gesteld. Inmiddels zijn de bonden druk bezig met een aantal rechtszaken die namens leden worden gevoerd om achterstallige ORT over verlof te vorderen. Deze procedures kunnen een half jaar tot een jaar duren. Lees ook de blog die Sandra schreef over dit onderwerp>>>

2. Verpleegkundigen claimen massaal ORT
Vakbond NU’91 kreeg in juni al tientallen aanvragen gehad van verpleegkundigen die met behulp van de vakbond onregelmatigheidstoeslag (ORT) terug probeerden te krijgen. ‘De telefoon bij de NU’91-juristen staat roodgloeiend.’

3. Hbo-verpleegkundige wordt niveau 6 
Eind januari werd het nieuwe opleidingsprofiel voor de hbo-verpleegkundige gepresenteerd. Daaruit bleek dat hij de toekomstige hbo-verpleegkundige op NLQF-niveau 6 zal zijn, wat overigens niet betekent dat er weer een nieuw niveau bij komt. Annemiek Nijst, onderwijskundige, docent verpleegkunde op de Avans Hogeschool en nauw betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe opleidingsprofiel, legt uit hoe het zit. Lees meer>>>

4. Nieuwe beroepscode verpleegkundigen en verzorgenden gepresenteerd
In januari werd de nieuwe beroepscode voor verpleegkundigen en verzorgenden gepresenteerd. In deze nieuwe versie van de Beroepscode hebben voor het eerst alle verschillende beroepsverenigingen en vakbonden samengewerkt.

5. Verpleegkundige neergeschoten en overleden 
Een 28-jarige verpleegkundige van de poli plastische chirurgie werd op een maandagmiddag in augustus neergeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk. De verpleegkundige had herhaaldelijk aangifte gedaan van bedreiging. Dat heeft de politie dinsdag gezegd, zonder details te willen geven.

6. 3 tips voor een dementievriendelijke woning
Door de inrichting van de woning af te stemmen op de persoon, kun je probleemgedrag bij dementie met de helft verminderen. Ingenieur-architecte Iris van Steenwinkel deed onderzoek naar hoe de inrichting van het huis van een dementerende of de huiskamer in een zorginstelling kan bijdragen aan kwaliteit van leven. Samen met sociaal geriater Anneke van der Plaats geeft ze tips.

7. 3 veranderingen in de nieuwe richtlijn decubitus
Eind 2014 is er een nieuwe, internationale richtlijn decubitus uitgebracht met veel nieuwe adviezen. Een Nederlandse vertaling is er nog niet, maar Nursing zet alvast drie belangrijke aandachtspunten op een rij.

8. 5 punten uit de nieuwe cao ziekenhuizen
Begin maart bereikten werkgevers en werknemers een onderhandelaarsakkoord over een nieuwe cao in de ziekenhuizen. Nursing zette samen met Rolf de Wilde, onderhandelaar bij vakbond NU’91, de belangrijkste punten op een rij.

9. Stuurgroep: ‘Twee verschillende beroepen voor verpleegkundigen nodig’
Als het aan de Stuurgroep ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’ ligt, komen er in de toekomst twee verschillende beroepsgroepen voor verpleegkundigen. Eén voor de hbo-opgeleide verpleegkundigen, en één voor de mbo-verpleegkundigen. Opleiding en werkervaring bepalen tot welke beroepsgroep je hoort en hoe je in het BIG-register wordt geregistreerd.

10. 9 tips om verspilling in de zorg tegen te gaan
Verspilling in de zorg is een van de grootste ergernissen van verpleegkundigen en verzorgenden. Veel dingen zijn van bovenaf geregeld, maar er zijn wel degelijk dingen die je zélf kunt doen om verspilling in de zorg tegen te gaan. Deze tips helpen je op weg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.