Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

12-uursdienst en flexibilisering ORT nog steeds ter discussie

De zesde ronde in de onderhandelingen voor de cao Ziekenhuizen heeft nog niets opgeleverd. Onderwerpen als 12-uursdiensten, flexibilisering van de ORT, versoepeling van de wachtgeldregeling en het begrenzen van de PLB-uren staan nog steeds ter discussie.
12-uursdienst en flexibilisering ORT nog steeds ter discussie

Dat melden vakbonden CNV Publieke Zaak en NU’91, betrokken bij het overleg voor de cao ziekenhuizen.

Moeizaam overleg

‘De onderhandelingen verlopen zeer moeizaam. Eigenlijk was het afgelopen woensdag de laatste onderhandelingsronde, maar we hebben in de avonduren de agenda’s maar weer bij elkaar gelegd en een nieuwe afspraak gemaakt’, zegt Rolf de Wilde, cao-onderhandelaar van NU’91. ‘De werkgevers houden vast aan de door hun gestelde arbeidsvoorwaarden wat betreft versoepeling van de wachtgeldregeling en het begrenzen van het PLB-budget. Ze geven niets toe op onze eisen als bijvoorbeeld meer vaste contracten en het terugdringen van de flexcontracten.’  Ook over de werkgeversvoorstellen om de ORT te flexibiliseren en 12-uursdiensten in te voeren is nog geen overeenstemming. De Wilde: ‘Zeker is in ieder geval dat we bij deze onderwerpen geen concessies gaan doen.’

12-uursdiensten
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) aaneengesloten diensten van 12 uur voor werknemers in het ziekenhuis invoeren. Vakbonden zijn fel tegen dit voorstel. Lees meer over de 12-uursdiensten>>>

Voor de zomer nieuwe cao?

CNV Publieke Zaak vraagt zich af of vakbonden en werkgevers er nog voor de zomer uit komen. Op de website schrijft CNV Publieke Zaak: ‘Onderhandelen is volgens ons proberen het met elkaar eens te worden. Met eenzijdige dictaten die alleen maar leiden tot verslechteringen, komen wij geen stap verder.’ Op 1 juli staat er een nieuw overleg gepland. ‘Ik hoop dat we dan een onderhandelaarsakkoord kunnen sluiten, maar ik heb er een hard hoofd in’, zegt De Wilde.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. En wat te denken van het sociale leven wat lastig is om te onderhouden? Als je constant onregelmatige diensten moet draaien, kun je niet eens lid worden van een vereniging. Iedere week wedstrijden op zaterdag of zondag is onmogelijk. Je moet namelijk om het weekend werken. Ik vrees dat ik gewoon uit de zorg moet.

  3. Ik sluit me aan bij de eerdere reacties. Waarschijnlijk moeten we gaan staken. Blijkbaar is dit nodig. Zeker gezien de hoge salarissen van managers in de gezondheidzorg. Wat verdienen eigenlijk de mensen die namens de werkgevers aan de overlegtafel zitten? Die werken waarschijnlijk ook niet voor een appel en een ei. En als ik kijk naar de verantwoording die wij dragen ten opzichte van onze arbeidsvoorwaarden en bv de verantwoording en salariëring van leerkrachten in het basisonderwijs hebben wij nog wel wat in te halen.

  4. Het werken als verpleegkundige wordt m.i. meer en meer uitgeholt. De werkgevers willen voor een dubbeltje op de 1e rij zitten, en ze willen er ook nog taart en slingers bij! En dan hebben we het nog niet eens over de ORT op FWG 30, hoe serieus worden wij dan nog genomen?

  5. Ik vrees dat we moeten gaan staken. Als dit de enige manier is om die achterlijke ideeën van onze werkgevers van tafel af te krijgen, dan moet het maar. Of komen wij dan weer met het slappe excuus ‘je kunt niet staken, want mensen hebben zorg nodig?’ Het wordt tijd dat we eens aan onszelf denken en aan dat brood wat betaald moet worden. Het is tijd dat we strijden voor een fatsoenlijk betaalde baan met al die verantwoordelijkheden die we hebben, dat er goede doorgroeimogelijkheden zijn, dat die onregelmatige diensten en weekenden eens wat minder worden, dat er aan ons als personeel gedacht wordt, aan onze rug en aan onze gezondheid.
    Sommige zullen zeggen dat het een roeping is…blablabla. Niks roeping. Je wordt als verpleegkundige blootgesteld aan allerlei bacteriën, poep en pies, overgeefsel, nachtdiensten en ga zo maar door. Voor mij is het gewoon een baan. En daar mag best een goed salaris en goede arbeidsvoorwaarden tegenover staan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.