Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘12.000 extra zorgmedewerkers niet van het mbo’

Het is niet mogelijk om de 12.000 beloofde extra zorgmedewerkers alleen van het mbo te halen. Daardoor rijst de vraag waar de extra verzorgenden dan vandaan moeten komen.

Dat zegt het kenniscentrum voor leren in de praktijk in de zorg, Calibris, in de BPV Barometer Zorg. Het kenniscentrum vraagt zich in de Barometer Zorg af waar het kabinet de komende jaren de 12.000 extra zorgverleners vandaan wil halen. ‘Via het mbo alleen is dit in ieder geval niet mogelijk,’ aldus het rapport. ‘Het aantal mbo’ers (helpenden, verzorgenden, verpleegkundigen niveau 4) gaat de komende jaren flink achteruit. De instroom in de opleiding verzorgende (niveau 3) laat nu al een dalende lijn zien. De instroom van nieuwe studenten is in 2010 met ongeveer 2 procent afgenomen.’

Ouderenzorg

Volgens Calibris moet de ouderenzorg aantrekkelijker worden om de dalende instroom op zorgopleidingen te stoppen. Ook moet het beroep aantrekkelijk gemaakt worden voor allochtonen, jongeren, vrouwen en potentiële herintreders. Verder moeten er maatregelen komen om de huidige verzorgenden te behouden. NIVEL liet al weten dat veel verzorgenden best tot hun 65ste willen blijven werken, mits de werkgever dit aantrekkelijker maakt.

 

Calibris gebruikt de BPV Barometer Zorg om in overleg met scholen en leerbedrijven na te gaan in hoeverre,  en op welke wijze geconstateerde stagetekorten kunnen worden opgelost. 

 

Klik hier voor het rapport:

 Barometer Zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.