Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK onder meer dan 20.000 personen wereldwijd. Het merendeel van de Nederlandse bevolking (73 procent) heeft nog nooit gebruik gemaakt van instrumenten om de gezondheid en conditie te meten. Nederland staat hiermee onderaan op de lijst als het gaat om het zelf meten van je gezondheid en conditie, het gemiddelde ligt wereldwijd op 33 procent.
Top 5
De Chinezen staan bovenaan als het gaat om het zelf meten van conditie en gezondheid (45 procent). In Brazilie en de VS meet 29 procent van de bevolking hun gezondheid en conditie, gevolgd door Duitsland (28 procent) en Frankrijk (26 procent). Meer dan de helft meet zelf om conditie te verbeteren. Nederlanders in de leeftijdsgroepen 15-19 en 20-29 jaar meten het meest hun gezondheid en conditie (beide 21 procent). De leeftijdsgroep 30-39 jaar volgt daarna met 15 procent. Naarmate de leeftijd toeneemt, daalt het aantal personen dat zijn gezondheid en conditiezelf zelf meet.
Waarom zou dit een probleem zijn? Het klinkt alsof de onderzoekers vinden dat iedereen constant bezig moet zijn met het monitoren van zijn gezondheid of conditie. Is het niet voldoende als we als verpleegkundigen mensen aanmoedigen om gezond te eten, trappen te lopen en te stoppen met roken enz. Ik ben tegen dit soort medicalisering van het bestaan. Als je een goede reden hebt om je hartslag te bewaken, of je BMI te monitoren, prima. Maar anders?!