Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat te doen bij hitte

Warme dagen betekenen extra gezondheidsrisico's voor ouderen en chronisch zieken. Extra aandacht voor het voorkomen van uitdroging is belangrijk.
Wat te doen bij hitte

Ouderen en chronisch zieken met hart- en vaataandoeningen en longaandoeningen hebben eerder last van de warmte en kunnen ook eerder gezondheidsschade oplopen als gevolg van de warmte. Dit komt omdat bij hen het risico op uitdroging groter is. Hierdoor kunnen ze verward raken. Ook kan uitdroging bijdragen aan aandoeningen zoals trombose, blaasontsteking, nierstenen en obstipatie. Uitdroging en oververhitting (hyperthermie)kunnen er ook voor zorgen dat bestaande aandoeningen plotseling verergeren. Tenslotte kunnen bepaalde medicijnen iemand ook bevattelijker maken voor warmte.

 

Hittegolf

Wanneer het KNMI de kans op een hittegolf groot acht dan gaat er een algemene waarschuwing uit naar de bevolking via de media en naar gezondheidsautoriteiten zoals de GGD en het RIVM. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat ouderen klachten kunnen krijgen bij langdurige blootstelling aan temperaturen boven 25 graden celsius.  Vanaf een temperatuur van 30 graden of hoger is er volgens het Nationale hitteplan pas echt voorzichtigheid geboden bij ouderen en chronisch zieken. Vanaf circa 35 graden lopen ook gezonde mensen, zoals medewerkers in de zorg een zeer reële kans op hittestress; zeker als ze zich lichamelijk inspannen.

 

Drinken

Maar ook wanneer er nog geen sprake is van een officiële hittegolf kunnen warme dagen een gezondheidsrisico betekenen voor kwetsbare mensen. Het is belangrijk dat zij tijdens deze dagen genoeg blijven drinken, de Voedingsraad adviseert minimaal 1700 milliliter per dag voor ouderen verspreid over de dag. Luchtige kleding, voldoende schaduw en geen langdurige directe blootstelling aan de zon zijn natuurlijk ook van belang.

 

Handige links

V&VN heeft de maatregelen op een rij gezet die verpleegkundigen en verzorgenden kunnen nemen tijdens een hittegolf

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.