13Tips voor verpleegkundigen met een burn-out

Verpleegkundigen lopen een groter risico op burn-out, zo blijkt uit onderzoek [1]. Wat kun je het beste doen als je een burn-out hebt? Verpleegkundigen en coaches geven tips.
13Tips voor verpleegkundigen met een burn-out

1. Zorg ervoor dat je weet wat burn-out is zodat je zelf op tijd kunt ingrijpen.
2. Gun jezelf ontspanning.


Coach Maudlin Ernst: ‘Erken dat je dat nu nodig hebt. Hoe kom jij tot rust? Wat helpt om te ontspannen? Hoe kun je gas terugnemen?’
3. Bouw voldoende sociaal contact in.
Praat met anderen over stressklachten. ‘Zorg er wel voor dat je niet enkel geeft, maar ook voldoende terugkrijgt,’ waarschuwt coach Siska Saller.
4. Ga iedere dag naar buiten.
Marian van ’t Klooster is verpleegkundige en heeft een burn-out gehad. ‘Ik had met mezelf de afspraak elke dag een uur naar buiten te gaan om te fietsen of lopen en dat heeft mij persoonlijk geholpen. Ik ontmoette mensen voor een groet, een praatje, was in beweging én buiten.’

5. Laat (gezins)taken (deels) overnemen.

Vraag je partner, een familielid of vriend(in) om wat taken in de huishouding over te nemen als het teveel wordt.

6. Zorg voor een evenwichtig en gezond leefpatroon.

‘Werk niet te hard en neem op tijd ontspanning, eet gezond, beweeg regelmatig en slaap voldoende. Luister naar je eigen lichaam,’ adviseert coach Siska Saller.

7. Houd een boekje bij waarin je dagelijks een positieve gebeurtenis of een compliment noteert.

Coach Siska Saller: ‘Dat kan een compliment zijn dat je van iemand hebt gekregen, of één aan jezelf. Door dit te noteren en regelmatig te bekijken, leer je weer in jezelf geloven.’

8. Doe dingen waar je blij van wordt.

Ga je graag winkelen met een vriendin? Een hapje eten buiten de deur? Of krijg je energie van sporten? Doe dingen waar je blij van wordt, al is het maar een beetje!

9. Zet 50 dingen die leuk vindt, of voorheen leuk vond, op een rij en voer ze uit.

‘Dat kan een wandeling langs het meer zijn of het eten van een zachtgekookt eitje. Daag je zelf uit en ga het doen. Nog leuker is het om dit met iemand samen te doen,’ zegt zorgkundigecoach Anne Hanse.

10. Lees een boek dat je kan helpen.

‘Uit je burn-out’ van Carien Karsten is volgens coach Maudlin Ernst een goed boek om te lezen als je een burn-out hebt, net als ‘Druk, druk, druk’ van Carry Petri. Hierin staan verschillende manieren beschreven om stress te verminderen.

11. Probeer op een rijtje te krijgen wat je gaat helpen om je beter te voelen.

‘Vraag jezelf af waar je over een halfjaar staat. Wat ben je dan aan het doen en waaraan merk je dat het beter gaat?’ zegt coach Maudlin Ernst.
12. Vraag je af hoe je een burn-out kunt vermijden.

Maudlin Ernst geeft deze tip voor de lange termijn. ‘Bedenk hoe het zover is gekomen en hoe je dit in het vervolg kunt voorkomen.’

13. Indien je moeite hebt om bovenstaande tips toe te passen, laat je dan coachen.

[1] Geuens N, Franck E. (2013) Burn-out in de hulpverlening: Wat maakt verpleegkundigen zo kwetsbaar? Eindrapport Expertisecentrum Psychisch Welzijn in Patiëntenzorg, Karel de Grote-Hogeschool, Antwerpen.

 

Wil jij je laten coachen? Kijk op de site van coach Maudlin Ernst of die van Siska Saller (Vlaanderen).

Lees het volledige artikel in Nursing september!

Dit bericht is gebaseerd op een artikel in Nursing september. Klik hier om een abonnement te nemen.

2 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Verpleegkundigen lopen een groter risico op burn-out …
  Niets mis met alle tips die genoemd worden hoor (ik ga ze uitprinten), maar ik wil toch even reageren.
  Hoe zou het toch komen, dat verpleegkundigen een groter risico lopen op een burn-out? Omdat we met mensen werken? Zieke mensen? Kwetsbare mensen? Omdat we ons zorgen maken om de zorg? Omdat we steeds meer moeten doen met minder mensen in minder tijd? Omdat we ons zorgen maken om de werkdruk? Omdat we moeite hebben met alle administratie? Omdat we moeite hebben met de verzakelijking in de zorg? Omdat we produktie moeten draaien? Omdat we moeite hebben met alle scorelijsten? Omdat er tussen alle administratie en geregel door ook nog een patiënt ‘gewoon’ verzorgd wil worden?
  Ik doe elke dienst weer mijn best en wil echt niet klagen, want de zorg is gewoon een mooi vak!
  Als goede tegenhanger doe ik af en toe een wens voor Stichting Ambulance Wens: met een chauffeur samen op pad met een patiënt en zijn familie naar een dierentuin, naar het strand, familiebezoek, een bruiloft, een voorstelling enz. Wat heerlijk om dan alle tijd te hebben om het zo’n patiënt naar de zin te maken.
  Ik snap dat het in een ziekenhuis niet zo kan als met een wens, maar wat zou het fijn zijn als ik eens rustig bij een patiënt kan gaan zitten voor een beetje extra aandacht … Vooral voor de patiënt beter, maar ook voor mij.
  Zo, dat wilde ik toch even kwijt!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.