Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wondzorg en vrijheidsbeperking moeten meer aandacht krijgen

Structurele aandacht voor wondzorg staat in verpleeg- en verzorgingshuizen nog in de kinderschoenen en het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen is hardnekkig. De belangrijkste resultaten van de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen 2013 in het kort, overzichtelijk op een rij.

De LPZ meet jaarlijks de kwaliteit van zorg rondom zorgproblemen waar verpleegkundigen en verzorgenden vaak mee te maken hebben. Het gaat om: decubitus, ondervoeding, incontinentie, smetten, vrijheidsbeperkende maatregelen, vallen en sinds 2012 chronische wonden. De onderzoekers kijken niet alleen naar de prevalentie, maar ook wat de deelnemende instellingen doen aan preventie en behandeling. Verder kijken zij naar structurele kwaliteitsindicatoren zoals de aanwezigheid van een op het probleemgebied gespecialiseerde verpleegkundige, het werken volgens protocollen en richtlijnen en de rapportage in het verpleegdossier.

Hieronder in het kort de belangrijkste resultaten van de LPZ-meting 2013.


bron: Halfens RJG, JMM Meijers, E Meesterberends, NC van Nie, JCL Neyens, ALM Rondas, S  Rijcken, S Wolters en JMGA Schols  (2013). Rapportage Resultaten: Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen 2013. Maastricht: Maastricht University, november 2013. http://nld.lpz-um.eu/

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.