Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Abvakabo voert actie tegen cao VVT

Vakbond AbvakaboFNV komt in actie tegen het afgesloten onderhandelaarsakkoord voor de cao VVT. Volgens AbvakaboFNV doet dit principe-akkoord niets aan verbetering van koopkracht en doet niets aan de grote problemen in de (thuis)zorg, zoals de loondump, de hoge werkdruk, onzekerheid over roosters, contracten en werk.
Abvakabo voert actie tegen cao VVT

De acties starten vandaag. ‘Het personeel gaat op vijf plaatsen het werk neerleggen en zo’n duizend leden zullen met buttons en t-shirts zichtbaar zijn op de werkvloer’, aldus Abvakabo-bestuurder Lilian Marijnissen. ‘In de weken hierna zal het actietraject verder worden uitgevoerd.’ De bond pleit onder meer voor een loonsverhoging van 3 procent. ‘Omdat alleen het vergroten van de koopkracht kan zorgen voor een weg uit de economische crisis.’ In het onderhandelingsakkoord dat er nu ligt is een structurele loonsverhoging van 1 procent afgesproken.

Belangrijkste veranderingen

Wat zijn de belangrijkste punten uit de nieuwe cao VVT voor verpleegkundigen in de thuiszorg? Verpleegkundige Jos Kaldenhoven koos de 5 belangrijkste veranderingen voor verpleegkundigen, cao-onderhandelaar Rolf de Wilde licht ze toe. Lees meer.

Loondump en onzekerheid

Abvakabo FNV wil in de cao afspraken maken ‘Om een eind te maken aan de loondump in de thuiszorg en onzekerheid bij aanbestedingen, zoals recent bij Sensire in de Achterhoek.’ Volgens Abvakabo willen zorgwerkgevers tot op heden over geen van deze punten afspraken maken. Samen met werkgeversorganisatie BTN zijn zij een nieuw overleg gestart om te komen tot cao afspraken voor deze medewerkers.

‘Verpleegkundigen betalen de prijs’

Volgens de andere bonden zijn in onderhandelingsakkoord wel degelijk afspraken gemaakt over een breed en veelomvattend werkgelegenheidsplan voor de sector. Dit om de effecten van de maatregelen zoals door het kabinet genomen, zoveel mogelijk op te vangen. Volgens NU’91, de bond die samen met CNV en FBZ tot een onderhandelaarsakkoord kwam, lijkt het erop dat de Abvakabo op dit moment vooral opkomt voor de belangen van huishoudelijke hulpen in de thuiszorg. ‘De overige verzorgenden en verpleegkundigen in de ouderen- en thuiszorg  betalen daarvoor de prijs,’ denkt Rolf de Wilde van NU’91. ‘Wij hebben er alles aan gedaan voor elkaar te krijgen wat mogelijk was, hebben het onderste uit de kan gehaald.’ Abvakabo verliet het cao-overleg vorige week, volgens NU’91 omdat zij hun belangrijkste punt – een loonsverhoging voor de huishoudelijke hulpen – niet konden binnenhalen. ‘Voor verpleegkundigen en verzorgenden was er geen eis,’ aldus Rolf de Wilde.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.