Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

15 verpleegkundigen actief voor Levenseindekliniek

De Levenseindekliniek heeft sinds maart 456 aanmeldingen gehad van mensen die niet meer willen leven. Van hen hebben 51 personen euthanasie of hulp bij zelfdoding gekregen. Inmiddels zijn er 15 ambulante teams actief, bestaande uit één arts en één verpleegkundige. En de term ‘Verpleegkundige op Verkenning’ is ontstaan.
15 verpleegkundigen actief voor Levenseindekliniek

Dat blijkt uit cijfers die gisteren zijn gepresenteerd op het congres ‘Levenseindekliniek: noodoplossing of oplossing?’

‘Op het moment werken we met 15 teams, maar er is behoefte aan 50 teams. Dit is alleen nu nog niet mogelijk want het kost te veel geld en tijd’, zegt Petra de Jong, directeur van NVVE en initiatiefnemer van de Levenseindekliniek, tegen Nursing. De meeste verpleegkundigen die actief zijn voor de kliniek zijn psychiatrisch of somatisch verpleegkundigen of zijn werkzaam in een hospice. Ze wonen verspreid door heel Nederland, van Groningen tot Tilburg. ‘Maar de meeste teams zijn wel actief in de Randstad’, aldus De Jong.

Verpleegkundige op verkenning
Gemiddeld werkt de verpleegkundige zo’n zes uur per week voor de Levenseindekliniek. Taken bestaan uit contact met de patiënt en zijn familie, deelnemen aan multidisciplinair overleg en het ondersteunen van de arts. ‘Gaandeweg hebben we de titel VOV bedacht, dat betekent Verpleegkundige Op Verkenning’, zegt Petra de Jong. ‘De verpleegkundige gaat dan na de aanmelding eens kijken of het een reëel verzoek is. Ze gaat de casus verkennen, meer informatie verzamelen en kennis maken met de patiënt. Op verkenning dus.’

Emotionele gebeurtenis
Thera van den Berg is verpleegkundige in een van de ambulante teams van de Levenseindekliniek. Ze was betrokken bij vijf casussen. ‘Gemiddeld ben ik zes uur per week kwijt aan mijn werk voor de kliniek. Mijn taken zijn heel gevarieerd, van het ondersteunen van familie tot het steunen van de arts die de euthanasie uitvoert. Het blijft een aangrijpende, emotionele gebeurtenis. Het komt vaak voor dat ik ’s avonds nog even met de arts bel.’ Het onderwerp de dood bespreekbaar maken, vormt een belangrijke drijfveer voor haar werk bij de Levenseindekliniek. ‘Praten over de dood is nog steeds een taboe, patiënten die vragen om levenseinde krijgen lang niet altijd gehoor. Ik gun mensen een menswaardig levenseinde.’

Verzekerde zorg
Tijdens het congres maakte Roger van Boxtel, voorzitter van de raad van bestuur van zorgverzekeraar Menzis, bekend dat zij de zorg door de Levenseindekliniek gaan vergoeden. Van Boxtel zegt dat hij en Menzis positief staan tegenover een zelfgekozen dood, op voorwaarde dat het allemaal zorgvuldig, verantwoord en waardig gebeurt. Vooralsnog is Menzis de enige zorgverzekeraar die de zorg gaat vergoeden. ‘Maar we hebben contacten met andere zorgverzekeraars die er ook positief tegenover staan’, aldus Petra de Jong.

Bekijk de cijfers van de Levenseindekliniek.

Lees ook:
Mobiele euthanasieteam met verpleegkundigen van start
Veel aanmeldingen voor ‘euthanasieverpleegkundige’

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

6 REACTIES

 1. @ henriette en M.J.van Vugt;
  “God bepaald het begin en het einde van het leven.Hij kan ook in heel moeilijke omstandigheden iemand bijstaan.”…Dit is een subjectieve en puur non-evidence-based redenering en persoonlijke levensovertuiging die gedeeld wordt door een zeer gering deel van de bevolking en daarom niet van doorslaggevende aard in deze discussie en gelukkig maar! Het is heel humaan en liefdevol(!),dat er een Levenseindekliniek bestaat.
  De artsen en verpleegkundigen die daar werken geven blijk van een groot gevoel van medemenselijkheid en mededogen! Dat verdient respect!

 2. Lees alle reacties
 3. God bepaalt het begin en het einde van het leven.Hij kan ook in heel moeilijke omstandigheden iemand bijstaan.Ik heb dit ook persoonlijk in de familiekring meermalen gezien bij een stervende. Laat iedereen beroepsmatig en als familie proberen zoveel als mogelijk is lijden te verlichten en er voor elkaar te zijn.Bij niet te verlichten klachten is er als uiterste middel nog sedatie. Abortus dan wel euthanasie kan een oplossing lijken maar is het niet. Uit onderzoek blijkt dat veel nabestaanden kampen met zware psychische gevolgen.

 4. Ik ben blij dat deze mogelijkheid er is. Mijn dierbare zus is dankzij deze mogelijkheid afgelopen maandag overleden en hoefde niet langer te vechten . Zij kon op deze manier in bijzijn van haar dierbaren in volle overgave het leven loslaten.

 5. @M.J van Vugt, wat is dit een verschrikkelijk kortzichtige reactie. Ik hoop voor u dat u een terminale ziekte nooit hoeft mee te maken bij uzelf of een geliefd familie lid… maar wellicht dat zo’n ervaring uw mening wel zou bijstellen.
  Ik wens u een fijn leven met inzicht en begrip voor een ander zijn keuzes toe.

 6. Euthanasie is en blijft moord! Of het nu vrijwillig is, of niet. Er zijn genoeg manieren om pijn te verlichten. Echte liefde tot God en de medemens vermindert de behoefte aan euthanasie. Geef de medemens aandacht, i.p.v. euthanasie. Ik blijf erbij: euthanasie is (net als abortus) moord, en degenen die het uitvoeren zijn dus moordenaars.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.