Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

30-plusser kan toch mbo-opleiding in zorg volgen

Er is een nieuw plan voor de bezuiniging op het mbo-onderwijs voor 30-plussers. Het kabinet wilde oudere studenten hun opleiding helemaal zelf laten betalen, maar dat voorstel wordt ingetrokken.
30-plusser kan toch mbo-opleiding in zorg volgen

In het regeerakkoord heeft het kabinet een leeftijdsgrens van 30 jaar voor publieke bekostiging van mbo-opleidingen geïntroduceerd. Op verzoek van de Tweede Kamer is gezocht naar een alternatief om het scholingsaanbod voor 30-plussers overeind te houden.

Tekort zorgpersoneel
Het kabinet heeft nu besloten dat de financiering wordt beperkt tot twee jaar en er wordt een hogere bijdrage gevraagd van werknemers en werkgevers. Door de maatregel van het kabinet zullen jaarlijks 47.000 30-plussers toch een mbo-opleiding kunnen volgen. De reden om de bezuiniging om te buigen is dat de komende jaren onder meer in de zorg veel mensen nodig zijn en juist oudere studenten kiezen vaak voor een opleiding in de zorg. Dat zijn in veel gevallen herintreders en zij-instromers.

Protest
De voorgenomen bezuiniging stuitten vorig jaar op protest van de MBO-raad, Actiz en andere organisaties. Zij vreesden dat herintreders de keuze voor de zorg niet wilden maken als zij de opleiding zelf moeten betalen.

Zorgvisie / Rijksoverheid
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.