Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

5 actiepunten uit het Actieplan Eenzaamheid

Minister Hugo de Jonge heeft het actieprogramma ‘Eén Tegen Eenzaamheid’ gelanceerd. Hierin staan punten benoemd die de eenzaamheid tegen moet gaan. We lichten de belangrijkste punten er voor je uit.
In het actieplan zullen ouderen ook ondersteund worden bij het vinden van hun passie. Foto: Fotolia
 1. Training en richtlijnen voor wijkverpleegkundigen: hoe om te gaan met eenzaamheid? Een wekelijks bezoekje van een vrijwilliger is meestal niet de oplossing voor eenzaamheid. Het doorbreken van ernstige en emotionele eenzaamheid vraagt om een intensieve aanpak op maat, goede diagnostiek, een positieve benadering en het werken naar een duurzaam resultaat. Daar zijn goede professionals of getrainde vrijwilligers voor nodig. VWS ontwikkelt een trainingsaanbod voor onder andere wijkverpleegkundigen, zodat zij nog beter weten hoe zij op een kwalitatief goede manier aan de slag kunnen gaan met ernstige vormen van eenzaamheid. Daarnaast is de richtlijn ‘eenzaamheid’ voor wijkverpleegkundigen al in ontwikkeling en dit jaar gereed.
 2. Bewustwordingscampagne: VWS wil eenzaamheid uit de taboesfeer halen en bespreekbaar maken, zodat mensen met gevoelens van eenzaamheid eerder hulp gaan zoeken. Daarom wordt een landelijke publiekscampagne gestart. ‘De grote eenzaamheid onder ouderen kunnen we namelijk alleen doorbreken als we daar gezamenlijk verantwoordelijkheid voor nemen: ouderen, hun familie, de omgeving en betrokken instanties samen’, aldus het actieplan.
 3. Een jaarlijks huisbezoek bij iedere 75-plusser: mensen trekken niet vanzelf aan de bel bij gemeenten om te melden dat ze eenzaam zijn. Signalering vraagt om een actieve aanpak. Zelf de drempel over gaan dus. Uit het actieplan: ‘We willen dat 75-plussers in hun omgeving bezoek aan huis krijgen en dat de tijd wordt genomen om uit te leggen welke ondersteuning en activiteiten beschikbaar zijn voor als ze daar behoeften aan hebben. Zo hebben we op tijd in beeld wanneer mensen eenzaam zijn of eenzamer lijken te worden en wordt het laagdrempeliger voor mensen om zich bij een activiteit te melden.’
 4. Een meldpunt Eenzaamheid: waar kunnen wijkverpleegkundigen en verzorgenden terecht als zij signalen van eenzaamheid zien? Het actieplan gaat gemeenten ondersteuning bieden om een ‘meldpunt eenzaamheid’ in te richten waar mensen terecht kunnen met vermoedens van een Aan de slag met veelbelovende aanpakken
 5. Passie ontdekken en vriendschapscursussen: zingeving is een belangrijk aspect om eenzaamheid te voorkomen en verminderen. ‘Om daar een bijdrage aan te kunnen leveren is het van essentieel belang dat we kijken naar wat mensen nog wel kunnen in plaats van wat ze niet meer kunnen. De aanpak moet aansluiten bij de talenten, passies en vaardigheden van mensen. Zo leren mensen gebruik te maken van hun eigen kracht en eigen regie’, meldt het actieplan. In het programma gaat VWS door met het vinden van wat aanvullend nodig is om eenzaamheid duurzaam te bestrijden. Deze interventies zullen in de lokale aanpakken tegen eenzaamheid landen. Ingrediënten voor succesvolle aanpakken zijn:
 • Onder leiding van een getrainde deskundige ontdekken wat iemand zijn passie is, wat hij of zij ervaart als welbevinden, en waar iemand gemotiveerd van raakt. Zo vergroot iemand zijn eigenwaarde.
 • Cursussen gericht op het versterken van eigen regie op het welbevinden. Hier gaan mensen aan de slag met vragen als: Hoe leven mensen gezond en gelukkig? Wat kan ik hier zelf in doen? Wat kunnen we voor elkaar doen? Wat kan de samenleving doen?
 • (Online) vriendschapscursussen voor mensen die meer uit hun vriendschappen willen halen of nieuwe vriendschappen willen leggen. Met betere sociale vaardigheden kunnen mensen die eenzaam zijn makkelijker nieuwe vrienden maken.
 • Groepsactiviteiten gericht op sociale activiteiten en sociale steun.

Klik hier voor het complete actieprogramma >>

Movisie heeft een aantal handige documenten voor wijkverpleegkundigen gepubliceerd, waarin te lezen valt wat écht werkt tegen eenzaamheid. Klik hier voor het rapport en hier voor de heldere infografic

2 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Bij grijs genoegen in het Boschardt huis van het leger des Heils bieden ze ook de gelegenheid elkaar te ontmoeten met een praatje en een kopje koffie. Je kunt er ook een maaltijd nuttigen en die kost daar niet zo veel. Ook het Leger des Heils doet iets op het gebied van eenzaamheid. Sjoelen of een spelletje. Er is daar altijd wel iets te doen. Er zijn ook kindermiddagen en daar bakken ze pannenkoeken met de kinderen en doen aan spoorzoekertje. Er zijn ook kerken waar vrijwilligers werken die mensen bezoeken. Uitjes en boortochtjes met stichting Zonnebloem en er zijn seniorenreizen met behulpzaam personeel waar je dagtochtjes kunt ondernemen. dan ben je er eens even uit. Uit is goed voor u. Je bent weer eens in een andere omgeving en steekt er iets van op. .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.