Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 tips om te voorkomen dat jouw cliënt valt

Met deze tips van Zorg voor Beter kun je als verzorgende heel wat valpartijen voorkomen.

1. Kijk goed hoe de cliënt zich voortbeweegt. Tilt de cliënt zijn voeten goed op? Hoe beweegt de cliënt zich door het huis met een hulpmiddel? Is de cliënt snel vermoeid? Of merk je dat hij tijdens het koken steun nodig heeft? Schakel in samenspraak met de cliënt een fysiotherapeut in die de balans, kracht, uithoudingsvermogen en mobiliteit van de cliënt kan bepalen en kan ondersteunen om dit te verbeteren.

2. Wees alert op het gebruik van medicatie door de cliënt. Sommige medicatie verhogen het valrisico bij de cliënt. Ook het gebruik van meerdere medicijnen kan valrisico vergroten. Wees hier alert op en geef dit aan bij de apotheek en huisarts als hier sprake van is. Zij kunnen hier alternatieven voor aanreiken.

 

3. Vergeet niet het zicht van de cliënt. Vallen kan worden veroorzaakt doordat de cliënt een (sterkere) bril nodig heeft. Als je ziet dat hij vaak tegen dingen aanbotst, kun je hem adviseren naar een opticien te gaan.

4. Adviseer de cliënt een arts te raadplegen als hij last van duizeligheid heeft bij het opstaan. Dit kan duiden op een plotselinge daling van de bloeddruk (ook wel orthostatische hypotensie genoemd). Dit is vrij eenvoudig op te lossen met medicatie.

5. Leer van eerdere valpartijen. Als iemand valt, kan dit een voorspeller zijn van vaker vallen in de toekomst. Want als je weet waardoor het komt, kun je samen met de cliënt de oorzaak ook aanpakken. Ga er dus niet te snel vanuit dat het vallen ‘nu eenmaal bij het ouder worden hoort’.

6. Motiveer de cliënt te bewegen. Want bewegen en in beweging blijven helpt bij het voorkomen van vallen bij ouderen. Dus laat hem zoveel mogelijk zelf doen en onderdruk te neiging om alles uit handen te nemen. Vraag naar hoe actief de cliënt is, en bedenk samen om bijvoorbeeld dagelijks een wandeling te maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.