Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

5 weetjes over de vgg’er

De zorg voor ouderen wordt complexer, dus krijgen verzorgenden ig steeds meer te maken met de zogenaamde vgg'er: verpleegkundige gerontologie geriatrie. Vijf dingen die goed zijn om te weten.
5 weetjes over de vgg'er

1. De vgg’er is een vrij nieuw beroep. De opleiding HBO-vgg is in 2009 van start gegaan. Er zijn inmiddels ruim 300 HBO vgg’ers afgestudeerd of in opleiding.

2. Het doel van de vgg’er is het omhoog brengen en op peil houden van de kwaliteit van zorg, onder andere door verzorgenden ig op de werkvloer te coachen en adviseren. Vgg’ers kunnen -afhankelijk van de behoefte van de zorginstelling- hun functie op verschillende manieren invullen: zorgregisseur, communicator, netwerker, kenniswerker, en coach. Een vgg’er kan een adviesorgaan voor verzorgenden zijn. Bijvoorbeeld als je te maken hebt met een onrustige cliënt met dementie: de vgg’er kan meekijken als je je zorgtaken vervult, en daar waar nodig advies geven. Vgg’er Anneke Peters is werkzaam in de kleinschalige woonvorm Het Kulturhuis van zorgorganisatie STMR in Lienden. Aan Tijdschrift voor Verzorgenden vertelt zij: ‘Zo was er een meneer waarbij de zorg heel stroef ging. Tijdens de wasbeurt werd hij agressief, en het was zo erg dat verzorgenden liever niet zijn kamer binnengingen. Ik stelde voor om het een keer samen te doen, zodat ik kon zien wat er gebeurde. Het bleek uiteindelijk aan de bejegening te liggen. Bij een dementerende moet je eerst zorgen dat je goed contact maakt, en uitleggen wat je gaat doen. Toen meneer halverwege de verzorging “zakkenroller!” naar me begon te gillen, wist ik: hij is vergeten wat ik kom doen. Dus dan zorgde ik weer dat ik contact maakte en haalde ik hem er zo weer bij: ik ben geen zakkenroller, ik ben de zuster, ik kom u helpen met wassen, is dat goed? Ja, dat vond hij goed, en dan ging ik weer verder. De verzorgenden hadden de neiging om bij het roepen verder te gaan met het wassen, zodat het zo snel mogelijk achter de rug was. Maar zo raakte meneer steeds meer in paniek en begon hij te schelden en slaan. Op het moment dat je hem er weer bijroept, zodat hij zich veilig voelt, gaat de zorg soepeler. Natuurlijk ben je dan lang bezig; het kan wel veertig minuten duren voordat de wasbeurt voorbij is. Maar als je iemand wast die steeds in de weerstand schiet, ben je vijftig minuten bezig, en kost het je ook nog eens bakken met energie. De verzorgenden waren echt blij met dit nieuwe inzicht: het verliep veel soepeler en meneer voelde zich ook beter.’

Klik hier voor een abonnement op Tijdschrift voor Verzorgenden

3. Een vgg’er kan verzorgenden gevraagd, maar ook ongevraagd advies geven. Anneke Peters: ‘En dat wordt niet altijd even goed gewaardeerd. Bijvoorbeeld toen een verzorgende de woning verliet om een klusje te doen, terwijl er onrust in de huiskamer was. Ik vind het dan niet verstandig dat een verzorgende de kamer verlaat. “Ja maar” krijg ik dan te horen. Later hebben we erover gepraat, en toen begreep ze het wel. Ik heb wel eens wat weerstand bij verzorgenden opgemerkt, ja. Ze kunnen het gevoel hebben dat ik ze controleer, maar zo is het helemaal niet bedoeld. Ik ontzettend veel bewondering voor met hoeveel liefde en inzet verzorgenden hun werk doen. Maar op bepaalde punten kan de zorg kwalitatief omhoog.’

4. De kwaliteit van zorg gaat omhoog, dankzij de vgg’er. Dit blijkt uit onderzoek van Robbert Gobbens, tevens docent aan de opleiding HBO-VGG aan de Hogeschool Rotterdam. Gobbens: ‘De zorg wordt steeds complexer, en op dit moment is de opleiding van verzorgenden niet toereikend genoeg om hieraan te voldoen. Met de hervormingen langdurige zorg zal er in de toekomst nog meer behoefte zijn aan vgg’er. Zowel intramuraal als extramuraal. We merken dat vgg’er in de thuiszorg vooral ingezet worden voor het coördineren van de zorg. Intramuraal heeft zij een meer coachende rol. Met name in de communicatie met familie, is de vgg’er van grote waarde voor verzorgenden.’

5. De vgg’er kan ook een adviserende rol hebben voor de zorgmanager. Zo adviseerde Anneke Peters manager Wonen en Behandeling Gerjo Gloudemans bij de inrichting van nieuwe zorgcomplexen. Gloudemans: ‘Ze attendeerde me er bijvoorbeeld op dat het niet handig is om de spiegel in de badkamer direct tegenover de badkamerdeur te plaatsen. Een dementerende bewoonster wilde zichzelf namelijk niet uitkleden als ze de badkamer binnenkwam, omdat ze het idee had dat er iemand meekeek: haar spiegelbeeld.’

Heb jij een vgg’er als collega? En wat zijn je ervaringen hiermee? Laat je reactie hieronder achter!

5 REACTIES

 1. In de discussie past een bredere uitleg van de functie HBO-VGG, in het artikel komt dit niet expliciet naar voren en het kan ook niet in korte bewoordingen worden gevat. Één van de (noodzakelijk aanwezige) kwaliteiten van een HBO-VGG ‘er is dat hij/zij zijn rol als teamplayer invult en benut om te verbinden met alle niveau’s op de werkvloer. Zogezegd moet er nog veel klei aan de voeten van de VGG’er kleven om resultaten voor de cliënt, mantelzorgers en teams te kunnen genereren. Voor de brede uitleg en informatie wil ik jullie allen uitnodigen om de site:  http://daarzitmeerachter.nl/ te bezoeken
  Hier wordt een realistisch beeld geschetst van de meerwaarde. Tenslotte wil ik nog pleiten voor het hand in hand gaan (welk niveau van opleiding danook) om de ouderenzorg toekomstbestendig te laten zijn, en daarbij hebben we elkaar hard nodig.

 2. Lees alle reacties
 3. Eens met alle 3 de reacties. Er moet zoveel en zoveel overhead om te ‘coördineren’ , ‘coachen’ en ‘sturen’ waardoor de uitvoerende vaak wordt gezien als onwetend en ondeskundig. Ik zou eens een onderzoek willen zien waarin de protocollen, procedures, ongeplande zorg, regulieren taken worden afgezet tegen de kwaliteit EN kwantiteit van de gene die het ook moeten doen. Ik denk dat je dan toch aardig in de buurt komt van de kern van het probleem en er dan ook eerlijke keuzes en goede verwachtingen kunnen worden geschept. Je zou zelfs tot de rare conclusie kunnen komen dat -en dit wil men liever niet horen,- maar dat dan de hbo Vgg niet meer nodig zijn omdat niveau 3 en 4 de kans krijgen op een normale wijze hun werk kunnen doen. Dat zou toch te gek voor woorden zijn ?

 4. All chiefs,no indians zeggen we dan,zoals T.Akkerman al aangeeft staan er een heleboel coaches,regisseurs e.d. klaar,die dan weer anderen gaan aansturen.
  Nergens wordt ook maar expliciet duidelijk gemaakt wat nu preces de meerwaarde is van deze functionaris (dus geen adviesorgaan,auteur Jansen) 
  Zogenaamd blijkt uit een onderzoek van Gobbens (belanghebende,want docent aan een opleiding die VGG’ ers opleidt) dat met de inzet van VGG’ ers de kwaliteit omhoog gaat. Ik ben razend benieuwd naar dit onderzoek. Wij van wc-eend bevelen wc-eens aan,zoiets zal het wel zijn.

 5. Ik haal zo uit het artikel niet de meerwaarde van een vgg’er. Wij kunnen namelijk al jaren advies vragen van psycholoog, ergo en fysio, arts, PDL therapeut, logo en dietist. Maar je moet ook iets met zo’n advies kunnen doen. Bij onrust de groep niet verlaten is een open deur, maar niet reeel als je alleen op de groep staat en bv ook bewoners naar bed, toilet moet begeleiden of verplicht bent voor een bepaald tijdstip spullen uit magazijn, keuken of van andere afdelingen te halen. Ook de tijd die er staat om een bewoner met ADL of PDL te helpen staat bij ons dankzij de bezuinigingen enorm onder druk en gaat momenteel meer richting 15 minuten ipv 50 minuten helaas. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.