Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

6 ic-verpleegkundigen beginnen rechtszaak tegen bestuur LUMC

Zes ic-verpleegkundigen gaan naar de rechter om een betere beloning te eisen voor hun steeds zwaardere functie. Ze klagen het bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hiervoor aan.

Dat schrijven het Leidsch Dagblad en nu.nl.

‘Salaris past niet bij werklast’

‘Allerlei taken die voorheen door specialisten werden uitgevoerd, zijn naar ons overgeheveld’, zegt Philip Pieterse, een van de ic-verpleegkundigen. ‘Wij doen tegenwoordig bijvoorbeeld zelf de dialyses, bedienen hart-longmachines en doen laboratoriumonderzoek. Het salarisniveau past niet bij de werklast, waar een heel scala aan technische en levensreddende verantwoordelijkheden aan is toegevoegd.’

De zes ic-verpleegkundigen werden eerder in het ongelijk gesteld door de Adviescommissie Rechtspositionele Bezwaren van het LUMC. Destijds spanden in totaal dertig ic-verpleegkundigen een zaak aan bij de adviescommissie.

‘Steeds meer klachten’

Volgens belangenbehartiger van NU’91 Mark Froklage krijgt de vakbond steeds meer klachten van verpleegkundigen van UMC’s over verouderde functieomschrijvingen. Wanneer de zaak voor de rechter komt is nog niet bekend.

4 REACTIES

  1. Henriette vergeet dat de extra taken niet als een pakket zijn gekomen, maar langzaam stuk voor stuk erbij. Tegen kleine taakjes erbij is niet zo snel weerstand, maar als na verloop van tijd het een heel pakket geworden is en er van de kant van de beleidsmakers geen beweging komt om dit te honoreren dan is het gerechtvaardigd de waardering via de bestuursrechter voor elkaar te krijgen. Daarmee geeft men ook aan dat men de verdieping van de functie niet afwijst, maar dat die wel reeel gewaardeerd moet worden. Het voorstel van Henriette om het oude profiel te volgen getuigt van weinig realisme en ondersteunt niet de ontwikkeling in het vak van de IC-verpleegkundige.
    Het is sowieso teleurstellend te zien dat zij mensen die wel iets ten positieve proberen voor elkaar te krijgen zo demotiverend van commentaar voorziet. Zo zal ze zelf niet ver komen, denk ik.

    • Ik heb niet de intentie om ver te komen MJCBoon, maar ik ben wel zover dat ik zeker weet dat de bestuursrechter hier niets mee gaat doen. Lees mijn commentaar nog maar eens na. En het is nu juist wel realistisch om het oude profiel te volgen, dat heet druk zetten, artsen kunnen dat een stuk beter is mijn ervaring.

  2. Lees alle reacties
  3. Wij doen tegenwoordig bijvoorbeeld zelf de dialyses, bedienen hart-longmachines en doen laboratoriumonderzoek.
    Sinds jaar en dag is dialyse normaal op een icu, trouwens geen rockettechnologie, hart-longmachines bedient een klinisch-perfusionist en labonderzoek bestaat uit een sample in een machine zetten,de uitslagen komen er dan uitrollen. Overigens hebben verpleegkundigen zelf zich dit soort werkzaamheden op zich genomen,want wel leuk en interessant,dan hadden ze toen moeten bedenken dat er een andere beloning bij hoorden, want dan hadden ze een onderhandelingspositie.En succes bij de rechter zou ik zo zeggen, maar die toetst alleen formeel dwz die kijkt of de procedures goed gevolgd zijn en niet materieel,dus of de inhoud van het werk wel in overeenstemming is met de zorgzwaarte. Daar valt dan ook niet veel te halen. de enige oplossing is; gewoon je aan het oude functieprofiel houden en de rest afstoten.Gezien de geringe solidariteit van verpleegkundigen onderling is dat ook geen haalbare kaart.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.