6 vragen over het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn
Het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn wordt in 2019 in de langdurige zorg misschien verplicht. Wat betekent het register voor jou als verpleegkundige? Jurist Safia El Habhoubi van Regioplus die het register beheert, geeft uitleg.
Het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn heeft als doel kwetsbare cliënten te beschermen tegen zorgverleners die over de schreef overgaan. (foto: AdobeStock)
Uit een evaluatie van de Wet zorg en dwang blijkt dat er veel aanpassingen nodig zijn. Het stappenplan dat verpleegkundigen moeten volgen als ze onvrijwillige zorg overwegen bijvoorbeeld, sluit onvoldoende aan bij de praktijk. ‘De wetgever moet zich echt achter zijn oren krabben.’
Hoe je decubitus moet aanpakken, weten verpleegkundigen meestal wel. Preventie is echter een ander verhaal. Hoe kun je dit structureel verbeteren? Iris Visser onderzocht het op een afdeling oncologie/hematologie.
Indicaties, zelfsturing, bekostiging: op het gebied van wijkverpleging/thuiszorg is veel gaande. Ook wordt de wijkverpleegkundige zorg inhoudelijk steeds complexer.