Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

7 vragen aan: Karin Straus van VVD

In de aanloop naar de verkiezingen op woensdag 12 september legt Nursing prangende vragen voor aan zorgwoordvoerders. Vandaag: Karin Straus van de VVD.

– Waarom moeten verpleegkundigen op uw partij stemmen?
De VVD heeft veel waardering voor mensen die in de zorg werken. Zij bepalen voor het grootste deel de kwaliteit van onze zorg voor de patiënten. Zorgpersoneel moet meer ruimte krijgen om zich te ontwikkelen door middel van opleidingen. De komende jaren zal de vraag naar zorgpersoneel naar verwachting toenemen. De VVD heeft er de afgelopen periode voor gezorgd dat het beroep van verpleegkundige in Nederland de positie heeft gekregen die het verdient. Doordat verpleegkundigen bij wet meer taken hebben gekregen die eerder alleen waren voorbehouden aan artsen, is de aantrekkelijkheid en het loopbaanperspectief van het beroep aanzienlijk vergroot. De mogelijkheden voor verpleegkundigen om zich te specialiseren zijn verruimd. De VVD wil doorgaan op deze weg. Zo kunnen verpleegkundig specialisten, physician assistants en verpleegkundigen taken van artsen overnemen. Door flexibele opleidingen en werkroosters kunnen we de zorg ook voor zij-instromers aantrekkelijker maken. Ook goed werkgeverschap helpt daarbij. Daarnaast geldt voor verpleegkundigen wat voor alle Nederlanders geldt. Een stem op de VVD is een stem op een partij die problemen niet voor zich uitschuift, maar nu aanpakt. Een partij die de belastingen op werken verlaagt waardoor werken meer gaat lonen, die de meeste nieuwe banen schept en die investeert in onderwijs, veiligheid en een sterke infrastructuur.

– Is uw partij voor of tegen marktwerking in de zorg en waarom?
Goede zorg is betaalbare zorg. Het komt er op aan goede en betaalbare zorg ook voor onze kinderen en kleinkinderen in stand te houden. In de curatieve zorg hebben wij in Nederland een van de kwalitatief beste zorgstelsels van de wereld. Patiënten zijn tevreden, de kwaliteit van de zorg is goed, en de vermaledijde wachtlijsten zijn zo goed als verdwenen. Wij willen die lijn doorzetten. We zijn niet voor budgettering en wachtlijsten, maar willen dat zorgaanbieders zich onderscheiden door een goede prijs-kwaliteit-verhouding. Verzekeraars moeten de beste zorg voor hun verzekerden inkopen voor de scherpst mogelijke prijs. Zo is er voor honderden miljoenen bespaard door concurrentie bij geneesmiddeleninkoop.

– Wat gaat u doen om de zorg veiliger te maken (vooral voor het personeel)? Patiënten moeten zich veilig voelen in de zorg. Daarom wil de VVD dat er een meldplicht komt voor geweld, misbruik en mishandeling van mensen in afhankelijkheidsrelaties. De veiligheid van medewerkers is misschien wel nog belangrijker – goede zorg staat of valt met medewerkers die in een veilige omgeving hun werk kunnen doen. Daarom willen wij dat werkgevers er alles aan doen om een zo veilig mogelijke werkomgeving te creeeren. Ook moeten patiënten te allen tijde afblijven van medewerkers. Naast het recht op zorg, staat de plicht medewerkers met respect te behandelen. Wie zijn handen niet thuis weet te houden, verliest in het uiterste geval het recht op (niet-spoedeisende) zorg. De VVD wil dat er bij geweld tegen zorgmedewerkers altijd aangifte wordt gedaan, eventueel via de werkgever of anoniem.

– Hoe denkt u over doorwerken tot hoge leeftijd in zware beroepen?
In alle beroepen zitten fysiek en/of mentaal zwaardere taken en lichtere taken. Op dit moment wordt met deze differentiatie aan activiteiten in het dagelijkse werk nog weinig rekening gehouden. Leeftijdsbewust personeelsbeleid kan helpen om het werk dusdanig in te richten dat je ook aan het einde van je loopbaan nog volwaardig op de werkvloer mee kunt draaien. Want het is wel nodig om met zijn allen langer te werken. Nu zijn er op elke AOW’er vier werkenden. Straks zijn dat er nog maar twee. We moeten dus met minder mensen voor meer mensen zorgen. En we moeten langer doorwerken om onze economie draaiende en onze sociale voorzieningen op peil te houden. Daarom is er nu afgesproken om stapsgewijs de AOW te verhogen. Om de overbruggingsproblemen te beperken, willen we de ouderenkorting verruimen en de AOW verhogen. Het is helaas bijna ondoenlijk om voor zware beroepen een uitzondering te maken. Wat is een zwaar beroep? Iemand die in de zorg werkt? Een leraar op een school met moeilijk op voedbare kinderen? Of een stratenmaker die elke dag op zijn knieën zit? Waar trek je de grens? Daarom is het belangrijk dat iedereen gedurende zijn of haar werkende leven voortdurend blijft leren. En zich blijft ontwikkelen. En laat dat nu precies onze bedoeling zijn met het verplegersvak.

– Wat is uw mening over de inzet van buitenlandse verpleegkundigen in Nederlandse zorginstellingen?
Voor de VVD staat voorop dat mensen goede zorg krijgen, uitgevoerd door mensen met de best mogelijke opleiding en vaardigheden. Iemands afkomst hoeft daarbij geen probleem te zijn. Uiteraard blijft het goed Nederlands kunnen spreken wel een voorwaarde voor goede zorg – om goede zorg te leveren, moet je immers goed met je patient kunnen communiceren. Maar de VVD vindt het niet uit te leggen dat we personeel uit het buitenland halen, terwijl de kaartenbakken van de gemeenten en het UWV vol zitten met mensen die wellicht met bijscholing prima in de zorg aan de slag zouden kunnen.

– Overheid is samen met CVZ bezig met bezuinigingen op wondzorghulpmiddelen. Hoe ver mogen deze bezuinigingen gaan?
Het CVZ is nog bezig een advies op te stellen. Wij wachten dat eerst af. In het algemeen geldt dat we het een groot goed vinden dat je in Nederland niet je huis hoeft te verkopen. De gemeenschap betaalt immers het leeuwedeel van de rekening. Om dat in stand te houden, moeten we kritisch kijken naar wat mensen in alle redelijkheid zelf kunnen betalen. Zo zat de aspirine vroegerin het pakket, maar kopen mensen die nu zelf voor een habbekrats bij de drogist.

– Wat is uw visie op de nieuwe beroepsprofielen die dit jaar zijn gepresenteerd door V&V2020?
Het is heel goed dat de beroepsgroep zelf hier voorstellen voor gedaan, maar ik heb begrepen dat die discussie nog niet beëindigd is. De VVD is voor taakherschikking, omdat we denken dat het de kwaliteit van de zorg ten goed komt en er zo ook meer loopbaanperspectief komt voor verzorgenden en verpleegkundigen. Ik hoor graag de uitkomst van de discussie van de beroepsgroep zelf om te beoordelen of het de beroepsprofielen moeten worden zoals die nu zijn voorgesteld.’

1 REACTIE

  1. Meldplicht is er al in veel instellingen, maar dit lost de agressie op de werkvloer niets op.
    Dus dat mevr. Straus een verplicht meldpunt wilt hebben lost niks op. Ook de aangifte doen werkt niet. Je kunt namelijk niet altijd anoniem aangifte doen of in naam van de instelling. De cliënten kunnen via de aangifte je voor en achternaam zien en waar je woont. Doe daar maar eens wat aan!!! Dit is namelijk een reden waarom er geen aangifte wordt gedaan wanneer er agressie is voor gevallen!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.