8 dingen die verpleegkundigen moeten weten over fentanyl

Sinds popartiest Prince mogelijk overleed aan een overdosis fentanyl, staat dit krachtige opioïd volop in de belangstelling. Het zou honderd keer sterker zijn dan morfine en bovendien ontzettend verslavend zijn. Wat moet jij als verpleegkundige weten over fentanyl?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
1. Fentanyl is een sterke pijnstiller

Fentanyl is een krachtig opioïd. Artsen schrijven het voor bij hevige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding, koliekpijn, pijn na een hartinfarct of langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker. Sinds eind 2007 zijn in Nederland verschillende vormen van snelwerkend fentanyl op de markt. Deze middelen zijn geregistreerd voor de behandeling van doorbraakpijn bij kanker bij volwassenen die al een opioïd krijgen voor de achtergrondpijn en worden toegediend via het slijmvlies van de mond of de neus. Op basis van het profiel van de doorbraakpijn en de kenmerken en voorkeur van de patiënt kan een keuze gemaakt worden.

2. De juiste indicatie en juist gebruik is bij fentanyl erg belangrijk

De richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van pijn bij patiënten met kanker’ (NVA) die eind 2015 verscheen adviseert snelwerkende fentanylpreparaten bij onvoorspelbare doorbraakpijn en afhankelijk van de gewenste snelheid en werkingsduur bij voorspelbare doorbraakpijn wanneer orale opioïden niet snel genoeg of te lang werken.

3. Fentanyl is er in vele toedieningsvormen

Fentanyl wordt gedeeltelijk onwerkzaam door het zogenaamde first-pass-effect, wat betekent dat het effect door passage van de lever gedeeltelijk teniet wordt gedaan. Fentanyl wordt dus niet oraal gebruikt, maar via injecties, pleisters, neusspray, tablet onder de tong en/of zuigtabletten. Bij toediening via pleisters gaat het om toediening met vertraagde afgifte. Bij toedienen via de neusspray of zuigtablet gaat het om snelle afgifte. Pleisters werken binnen 1 dag na aanbrengen, de werking houdt dan zo’n 2 tot 3 dagen aan. Tabletten voor in de mondholte, neusspray en zuigtabletten werken binnen 5 tot 15 minuten. De werking hiervan houdt 1 tot 2 uur aan. De dosering is afhankelijk van de toedieningsweg: bij oromucosale toediening (zuigtablet) wordt een groter of kleiner deel van de werkzame stof ingeslikt waardoor de beschikbaarheid in het bloed lager is. Bij intranasale toediening (neusspray) is de beschikbaarheid van fentanyl in het bloed erg hoog, waardoor de doseringssterktes lager zijn dan bij de andere snelwerkende fentanylpreparaten.

4. Fentanyl is verslavend

Volgens het Farmacotherapeutisch Kompas is er bij fentanyl kans op gewenning of verslaving. ‘Maar dit geldt eigenlijk voor alle opioïden,’ aldus Marion Giesberts van E-Nursing. ‘Dat is geen reden om het niet te gebruiken, maar wel met zeer zorgvuldige indicatie, begeleiding en monitoring door deskundige hulpverleners. Als je opioïden echt op geleide van pijn toedient, en goed blijft bijstellen indien nodig, dan zou op geestelijke verslaving niet hoeven optreden. Tenzij bij risicopatiënten natuurlijk.’ Vraag daarom bij elk patiëntencontact actief naar ‘comfort’ zoals de mate van pijn en de invloed op het dagelijks leven, naar ontlasting/plassen en naar slaappatroon.

Overigens kan een patiënt die fentanyl gebruikt niet zomaar stoppen, dan kan hij ontwenningsverschijnselen krijgen zoals hartkloppingen, rillingen, onrust en misselijkheid. Daarom moet het gebruik geleidelijk worden afgebouwd. Omdat fentanyl effecten als euforie en diepe ontspanning heeft, wordt het helaas ook in toenemende mate misbruikt als drug, met name in de VS en Canada. De afgelopen 25 jaar is in de VS sprake van een 10-tot 14-voudige toename in het gebruik van opioïde pijnstillers, blijkt uit een recent artikel van het NtvG. Dit ging gepaard met een toename van misbruik van deze geneesmiddelen, meer bezoeken van patiënten aan de SEH wegens intoxicaties, meer fatale overdoseringen van opioïde pijnstillers en een sterke stijging van het aantal opioïdeverslaafden. Begin dit jaar overleden nog twee mannen in België na misbruik van fentanylpleisters.

5. Accidentele blootstelling aan fentanyl kan gevaarlijk zijn

Er wordt nog regelmatig gewaarschuwd voor de extra risico’s van fentanylpleisters, bijvoorbeeld door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Ook in Nederland komt onjuist gebruik van deze pleisters voor. Zo kan het gebeuren dat men een nieuwe pleister opplakt, maar dat men vergeet de oude pleister weg te halen. Omdat elke pleister een reservehoeveelheid fentanyl bevat, zal ook de oude pleister nog fentanyl afgeven, zodat intoxicatie in dat geval mogelijk is.

Ook gebeurt het wel eens dat mensen een pleister overdragen aan een andere persoon, de pleister verknippen, het inslikken van de pleister (kinderen) en het gebruiken als zelfmedicatie (waardoor de kans op intoxicatie of verslaving groter wordt). Volgens het CBG moeten verpleegkundigen en verzorgenden patiënten dan ook duidelijk informeren over de onopzettelijke blootstelling aan de fentanylpleisters. Fentanylpleisters die per ongeluk op een andere persoon terechtkomen, moeten onmiddellijk worden verwijderd.

6. De plek van een fentanylpleister moet zorgvuldig worden gekozen

Om accidenteel inslikken (met name door kinderen) te voorkomen, moet de plaats van de pleister zorgvuldig worden gekozen en moet regelmatig worden gecontroleerd of de pleister nog goed vast zit. Adviseer de cliënt geen lotion of crème te smeren op de plaats waar hij de pleister gaat plakken. Vet laat de pleister eraf vallen. Als pleisters er toch steeds afvallen, kan hij er eventueel een Tegaderm pleister overheen plakken en goed aandrukken. Vraag eventueel de apotheek om advies.

7. Een fentanylpleister gooi je weg bij het klein chemisch afval

Het is belangrijk dat je de patiënt duidelijk informeert over het veilig omgaan met gebruikte pleisters. Vertel hem bijvoorbeeld dat hij de pleister na gebruik dubbelvouwt met de klevende zijde naar binnen. Gebruikte en ongebruikte pleisters moeten aan de (ziekenhuis)apotheek worden terugbezorgd of weggegooid bij het klein chemisch afval.

8. Fentanyl kan extra snel werken bij hitte

In de Farmacotherapeutische richtlijn Pijnbestrijding van het NHG wordt vermeld dat de absorptie van fentanyl door de huid, en dus ook het effect van de pleister, met 30 procent kan toenemen bij een hogere huiddoorbloeding, bijvoorbeeld bij een stijging van de huidtemperatuur door koorts, een warme douche of een verwarmingsdeken, bij fysieke inspanning of op een warme dag. Het nogal eens gegeven advies dat men kan douchen met een pleister, omdat ze niet loslaten, is volgens de NHG geen goed advies.

Bekijk ook deel 2 van dit artikel ‘5 vragen en antwoorden over fentanyl: deel 2’ 

Dit artikel is op feitelijke onjuistheden gecheckt door Eric de Roode, Verpleegkundig Specialist Anesthesiologie en gespecialiseerd in pijn en pijnbestrijding bij Noord-West Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar en Marion Giesberts, voormalig pijnverpleegkundige en opleider pijn en palliatieve zorg aan de HAN.

17 REACTIES

 1. Ik heb even een vraag over Fentanylpleisters .
  Mijn vader had longkanker kreeg daar alleen 5mg prednisolon voor…..hij heeft altijd gezegd dat hij wel benauwd was en erg moe maar dat er nooit sprake was van pijn….toch op een gegeven moment de dokter toch Fentanylpleisters voor ging schrijven op een gegeven moment wel 2 over elkaar en altijd weer door verschillende thuiszorg medewerkers ik lees zo vaak dat het een supersterk pijnbestrijder is maar er was helemaal geen pijn aan de orde .
  Een paar weken daarna ging het slechter s’morgens vroeg hij was heel benauwd en geestelijk ver weg de arts zei ik denk een virus hij krijgt amoxyline en maandag ff je huisarts bellen ….2 uur later was hij overleden spuugde bloed het was een lijdensweg……zo benauwd ik had een idee dat hij beter misschien niet die pleisters had moeyen krijgen hij was zo mager maar had zonder de pleisters al nooit pijn……

  • Opiaten zijn niet alleen effectief bij pijn, ook bij ernstige dyspnoe is de werking zeer goed. Of Fentanyl een 1ste keus is, denk ik overigens niet.
   Long CA is een voortschrijdende ziekte, dat je vader (heel tragisch en spijtig) achteruit ging is niet zo vreemd.
   Voor een virus een antibioticum voorschrijven lijkt me erg onnodig en niet erg effectief.
   2 pleisters over elkaar heen zijn ook niet erg werkzaam.
   De symptomen die je beschrijft in de laatste fase van het leven van je vader, zijn helaas veel voorkomend.Jammer dat je niet beter bent voorgelicht hierover.

 2. Lees alle reacties
 3. over het veilig omgaan met nieuwe fentanyl pleisters. Graag niet op dunne folie dan begint de pleister al te krullen tijdens het op de huid plakken. Dan zit er al werkende stof op je handschoen, en niet meer zoveel op de pleister. Dus fabrikant graaf wat dikkere folie gebruiken, dat plak het beter en gladder op de huid.

  • Er zijn verschillende pleisters te verkrijgen. Mijn ervaring is dat de TEVA pleister beter plakt dan bijv.Sandoz. Deze zijn gemaakt van een vreselijk dun folie, en zijn ook nog eens statisch, waardoor de pleister niet op de huid maar elders kan belanden. Ook laat deze pleister snel los.
   De Teva is gemaakt van een dikker folie, en is inderdaad veel beter te plakken, en hecht ook echt drie dagen lang goed.

 4. over het veilig omgaan met nieuwe fentanyl pleisters. Graag niet op dunne folie dan begint de pleister al te krullen tijdens het op de huid plakken. Dan zit er al werkende stof op je handschoen, en niet meer zoveel op de pleister. Dus fabrikant graaf wat dikkere folie gebruiken, dat plak het beter en gladder op de huid.

 5. Zoals hierboven staat beschreven bij punt 4 Fentanyl is verslavend. Vind ik dit artikel morfine preparaten weer erg negatief neergezet. Vooral bij mensen die een kick willen ervaren, werkt het medicijn verslavend. Bij iemand die goed afgesteld is door de dokter vind je geen van deze ernstige verschijnselen. Er zijn veel artsen en patiënten huiverig voor het gebruik van deze preparaten, dus wat mij betreft niet echt een goed gekozen titel. Juist in de folders; feiten en fabels over morfine komt overal terug dat als morfine preparaten met de goede dosering voorgeschreven zijn er zeer zelden verslaving optreed.
  Verder een mooi geschreven artikel en ik denk zeker waardevol voor veel verpleegkundigen en verzorgenden

 6. Hoi Danny, douchen met de pleister is ook geen probleem maar als je huid door lang en heet douchen warmer wordt, dan gaan de bloedvaten wijder open staan waardoor de opname van de medicatie naar het lichaam versnelt en je dus meer dan het voorgeschreven binnen krijgt. Daarnaast is de pleister ook sneller leeg. Ik raad de mensen aan de straal niet op de pleister te richten en niet te heet te douchen.

 7. Ik zit op 175mg pleisters (1×100 1×75) en worden om de dag gewisseld omdat ze vrij snel loslaten in de hoeken en ik douche elke dag met de pleisters en douche staat rond de 39 graden, kan nergens in de gebruiksaanwijzing lezen dat ik er niet mee mag douchen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.