Nieuwsbrief Meld je aan voor de e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Agenda

Doorbreek verslaving

Mammoni, Utrecht
299 Verpleegkundigen, Verpleegkundig experts

Details evenement

11 december 2013
09:30 uur
Mammoni, Utrecht
Medilex
j.damen@medilex.nl
030 6933887
Zie website

Een oudere vrouw van zeventig slikt al jarenlang slaapmiddelen, kan niet meer zonder en merkt dat haar geheugen en concentratie er onder lijden. Een vader van twee kinderen drinkt iedere avond een fles wijn. Zijn werk en contact met de kinderen begint er onder te lijden. Wat kunt u hierin betekenen?

Vaak kunt u net zoveel voor een verslaafde cliënt betekenen als voor iemand met angst of depressie. De behandeling berust op vergelijkbare principes, daarnaast maakt onder andere hersenonderzoek steeds betere behandelingen mogelijk. Bent u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? En weet u hoe u verslavingsproblematiek bij uw cliënt aan de kaak kunt stellen?

Laat u bijscholen en weet hoe u hulp kunt bieden aan een cliënt met verslavingsproblematiek!

Op woensdag 11 december organiseert Medilex de studiedag ‘Doorbreek verslaving!’. Onder leiding van dagvoorzitter Gerard Schippers (emeritus hoogleraar Verslavingsgedrag en Zorgevaluatie, afdeling psychiatrie AMC-UvA) worden diverse onderwerpen behandeld:

  • Verslaving beter begrepen – wetenschap en ervaring gecombineerd
  • Welke gesprekstechnieken kunt u inzetten om vermoedens te bespreken?
  • (Neuro-) cognitieve training - een veelbelovende aanvulling op psychotherapie
  • Wat zijn de voorspellers van terugval? Hoe past u de behandeling daar op aan?

Na de plenaire ochtend kunt u kiezen uit drie workshops over ‘Ouderen en verslaving’, ‘Verslaving en comorbiditeit’ en ‘Verslaafde ouders en hun kinderen’.