Nieuwsbrief Meld je aan voor de e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Agenda

Auditen volgens de Tracermethodiek

Oudlaan 4, Utrecht
171 Verpleegkundigen, Verpleegkundig experts, Verzorgenden

Details evenement

25 november 2014
09:30 uur
Oudlaan 4, Utrecht
Q-Academy
026-3830565
425

Dat kan met de Tracermethodiek! Als auditor volg je met de Tracer Activity methode het pad dat een patiënt/cliënt door de instelling doorloopt. Dit doe je in omgekeerde volgorde: vanaf ontslag, terug naar de bezochte afdelingen en de aanmelding.

Groot verschil met andere auditmethodieken is dat bij een Tracer het logistieke pad de rode draad van de audit vormt en niet de procedure/het thema dat je auditeert. Het is een nieuwe manier om heel kritisch te kijken naar de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid, vanuit de ogen van de patiënt/cliënt, zijn zorgverlener en familie.

De Tracermethodiek vindt zijn oorsprong in het keurmerk Joint Commission International (JCI). Maar ook los van dit keurmerk kunt u als zorginstelling met deze auditmethodiek aan de slag. Deze methode past binnen elke zorginstelling. Tijdens deze ééndaagse training leert u hoe u als auditor een tracer opzet, uitvoert en rapporteert. De training is praktisch en interactief van aard. Vanuit de theorie gaat u aan de slag met uw eigen procedures en formats. Daarnaast kunt u eigen praktijksituaties inbrengen en hierover sparren met vakgenoten.

Aan bod komt:
- Doel en toegevoegde waarde van tracers (patiënt/cliënt, tracers en systeem tracers).
- Overeenkomsten en verschillen tussen tracers en andere vormen van audits.
- Het proces van een patiënt/cliënt en systeem tracer.
- De voorbereiding: hoe richt u een goede tracer in?
- Wat voor type vragen stelt u aan welke functionaris?
- Hoe herkent u risico’s in processen en thema’s en vraagt u daarop door?
- Hoe rapporteert u duidelijk en overzichtelijk de bevindingen die betrekking hebben op een breed proces?

Na afloop van de training
Na de training bent u in staat om succesvol een audit volgens de tracermethodiek voor te bereiden, uit te voeren en te rapporteren. Hierdoor draagt u bij aan kwaliteitsverbetering vanuit de ogen van de patiënt/cliënt.