Nieuwsbrief Meld je aan voor de e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Agenda

De rol van de patiënt in het EPD

Hotel Mitland, Ariënslaan 1, Utrecht
368 Verpleegkundigen, Verpleegkundig experts

Details evenement

28 november 2014
09:00 uur
Hotel Mitland, Ariënslaan 1, Utrecht
UMC Utrecht Julius Centrum
088 7569257
€ 225,- (€ 220,- bij automatische afschrijving)

De patiënt krijgt een steeds centralere rol in de zorg. Afstemming van zorg en communicatie met patiënten wordt steeds belangrijker voor het leveren van goede en efficiënte zorg in ziekenhuizen. Het EPD heeft daarbij een belangrijke rol. Voor het vinden van betrouwbare informatie over de verschillende behandelopties, een overzicht van de behandeling, voor het maken van afspraken en voor het communiceren met hulpverleners. Belangrijk doel van het EPD is het zoveel mogelijk betrekken van patiënten bij de zorg. Het EPD heeft verschillende functies die van belang zijn voor goede zorg, er zijn verschillende systemen om patiënten optimaal te laten werken met het EPD. Niet altijd is duidelijk hoe je de centrale rol van de patiënt in het EPD stimuleert en hoe je de privacy van de patiënt waarborgt. Dit is zeker van belang omdat niet iedereen even handig is in het werken met digitale ondersteuning als een EPD.

Daar gaat dit congres over: ‘De rol van de patiënt in het EPD’. Zo zijn er mooie voorbeelden van systemen die binnen verschillende ziekenhuizen worden gebruikt om patiënten optimaal te laten werken met het EPD. Tijdens dit congres worden ervaringen gepresenteerd met deze systemen en worden nieuwe uitdagingen besproken. Het EPD heeft verschillende functies die van belang zijn voor het waarborgen van transparantie en kwaliteit van de zorg en voor patiëntveiligheid. Vanuit het perspectief van het ziekenhuis en van de patiënt worden hierover presentaties verzorgd. Belangrijke thema’s hierbij zijn onder meer: het belang van een goede overdracht, en een goede registratie van de kwaliteit van de zorg en van de organisatie.

Uitgebreid wordt ingegaan op de vraag hoe de centrale rol van de patiënt kan worden gestimuleerd met gebruik van het EPD. Zowel op het niveau van regionale netwerken als op patiëntniveau binnen de somatische zorg, maar ook binnen de GGZ. Het waarborgen van privacy voor de patiënt is een belangrijke voorwaarde voor het werken met het EPD. Als privacy niet is gewaarborgd zullen patiënten minder snel geneigd zijn gebruik te maken van het EPD.

Op vrijdag 28 november 2014 organiseert het UMC Utrecht Julius centrum het derde congres over Zorg ICT met de titel ‘De rol van de patiënt in het EPD’. Niet alleen ervaringen van het UMC Utrecht komen aan bod maar ook die van collega-instellingen, de GGZ en de verzekeringsbranche. Het is een plenair congres zonder parallelsessies, u hoeft dus niets te missen.