Nieuwsbrief Meld je aan voor de e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Agenda

Hét Borstvoedingcongres 2014

Reehorst, Ede
310 Verpleegkundigen, Verpleegkundig experts, Verzorgenden

Details evenement

25 september 2014
08:30 uur
Reehorst, Ede
De Samenwerkende Borstvoeding Organisaties (SBO)
€130,- bij inschrijving en betaling voor 31 mei 2014; €140,- bij inschrijving en betaling na 31 mei 2014

De Samenwerkende Borstvoeding Organisaties (SBO) organiseren op donderdag 25 september 2014 voor de zesde keer 'Hét Borstvoedingcongres' Gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland zullen op het congres hun kennis over borstvoeding met u delen. Tijdens het congres komen uiteenlopende aspecten van borstvoeding aan bod, waarmee we u opnieuw willen voorzien van actuele borstvoedingsinformatie.

 

Het programma 

Diana Cassar-Uhl (lactatiekundige) opent het congres met haar presentatie ‘Supporting mothers with insufficient glandular tissue.’ Op gepassioneerde wijze laat Diana Cassar-Uhl zien hoe we een moeder met onvoldoende klierweefsel (hypoplasie) kunnen herkennen en hoe deze moeders kunnen worden geholpen hun doelen voor het geven van borstvoeding te bereiken.

Hierna kunt u een keuze maken uit twee presentaties. Monique Bonné - van de Ven (lactatiekundige) en Simone Kuppens (gynaecoloog) werken in het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven waar men sinds 2010 ‘Gentle Sectio’ toepast bij keizersneden. Ze delen hun ervaringen en de voor- en nadelen van deze methode en geven  antwoord op de vraag wat er allemaal komt kijken om dit in een ziekenhuis mogelijk te maken tijdens de sessie: ‘Gentle Sectio, een belangrijke stap in het hechtingsproces’.

In de andere keuzesessieAffective needs of children onthult Carlos González (kinderarts) het mysterie waarom kinderen zich gedragen zoals ze doen. En hoe je, door rekening te houden met hun fysiologische behoeften en hen met liefde, respect en vrijheid op te voeden, de sleutel vindt voor een evenwichtige ontwikkeling van een kind.

Na de lunch laat Juanita Jauer Steichen (lactatiekundige) het belang zien van ‘The International Code of Marketing of Breastmilk Substitutes’, niet alleen om borstvoeding te beschermen, maar ook baby's (of ze nu borstvoeding krijgen of niet), moeders en gezinnen. Ook toont ze welke invloed de zorgverlener daarbij heeft.

Vervolgens kunt u wederom kiezen tussen twee presentaties. Caterina Band (lactatiekundige) spreekt over ‘Wetenschappelijk onderzoek in de gezondheidszorg.’ Ze neemt ons mee in de wereld van het onderzoek om zo helderheid over dit heikele maar interessante onderwerp te verschaffen. In haar presentatie gaat zij in op de basisprincipes van onderzoek en illustreert dat met voorbeelden van recent onderzoek.

Diana Cassar-Uhl duikt in de andere keuzesessie ook de onderzoekswereld in, maar dan gericht op: Vitamine D: mothers, babies and you.’  Ze presenteert recent onderzoek over vitamine D en hoeveel een lichaam nodig heeft. Deze informatie stelt ons instaat om kritisch na te denken over vitamine D en de beste manier om een adequate inname voor onszelf en onze kinderen te waarborgen.

Carlos González sluit 'Hét Borstvoedingcongres 2014' af met zijn presentatie:Breastfeeding and complementary feeding.’ Hij behandelt diverse actuele vragen zoals: hoeveel moet een kind eten en op welke leeftijd? En hoe zorg je ervoor dat een dreumes voldoende voedingsstoffen krijgt? Ook legt hij uit hoe eetproblemen ontstaan, hoe je ze kunt voorkomen en wat ouders kunnen doen als hun kind niet wil eten.

Doelgroep
Het congres richt zich op: consultatiebureauartsen, huisartsen, JGZ-verpleegkundigen, kinderartsen, kraam- en kinderverpleegkundigen, kraamverzorgenden, lactatiekundigen, verloskundigen, studenten en docenten van opleidingen in de gezondheidszorg en andere belangstellenden. Er wordt accreditatie aangevraagd voor verloskundigen, verpleegkundigen en lactatiekundigen.

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op de website: www.borstvoeding.nl/borstvoedingcongres. Vanaf eind januari 2014 is de inschrijving geopend. U kunt ons ook volgen op Twitter en via Facebook.

Het SBO bestaat uit: Borstvoedingorganisatie La Leche League (LLL), Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN), Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL), Stichting Baby Voeding, Stichting Zorg voor Borstvoeding.