Nieuwsbrief Meld je aan voor de e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Agenda

Eenzaamheid

Wijkcentrum Ark van Oost, Nijmegen
247 Verpleegkundigen, Verpleegkundig experts, Verzorgenden

Details evenement

18 november 2015
13:30 uur
Wijkcentrum Ark van Oost, Nijmegen
Beroepsvereniging V&VN
academie@venvn.nl
(030) 291 90 50
V&VN-leden € 84,- / V&VN student-leden € 42,- /Niet-leden € 105,-
Er bestaan verschillende vormen van eenzaamheid. Leer deze onderscheiden en hulp te bieden die aansluit bij de behoefte van je cliënt.

Een gevoel van eenzaamheid kan ontstaan door het letterlijk alleen zijn, bijvoorbeeld door het ontbreken van vrienden en familie. Ook kan het zijn dat een cliënt zich emotioneel eenzaam voelt, ondanks sociale contacten. Soms gaat het om een gevoel van verlatenheid, fundamentele verwarring en verlangen naar zingeving. Dan hebben we het over existentiële eenzaamheid. 
Tijdens deze bijeenkomst leer je hoe je deze verschillende vormen van eenzaamheid kunt onderscheiden. Hierdoor kan je passende hulp bieden die aansluit bij de behoefte van je patiënt of cliënt.

Programma

Het doel van de bijeenkomst is je te informeren en je handvatten te geven om verschillende vormen van eenzaamheid te leren onderscheiden, te herkennen en er mee om te leren gaan.

Dit doen wij aan de hand van de volgende onderwerpen:

Wat is eenzaamheid?
Wat zijn de kenmerken en signalen in de dagelijkse praktijk?
Mag een mens eenzaam zijn …of willen we het snel bestrijden en ingrijpen? 
Wat zijn de mogelijkheden of gevolgen van deze twee ingangen?
Hoe gaan mensen om met verschillende vormen van eenzaamheid, en op welke manier kun je hen hierbij ondersteunen als verzorgende of verpleegkundige?
Hoe kun je samen met collega’s, patiënten en mantelzorgers eenzaamheid vanuit verschillende perspectieven benaderen zodat het thema ruimer en minder ongewenst opgevat kan worden?

In het programma worden ook eigen praktijkvoorbeelden uitgewerkt. Wat zijn je ervaringen, wat heb je kunnen doen of juist niet gedaan….en wat was het resultaat? En wat kunnen we hiervan leren?