Nieuwsbrief Meld je aan voor de e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Agenda

Overgewicht en obesitas bij kinderen. Verder kijken dan de kilo's

De Observant, Amersfoort
229 Verpleegkundigen, Verpleegkundig experts, Verzorgenden

Details evenement

10 december 2015
09:30 uur
De Observant, Amersfoort
Arianne Struik
0627153434
€ 325,-

In de media is wekelijks aandacht voor overgewicht bij kinderen en men wordt bedolven met adviezen, diëten en manieren om overgewicht aan te pakken. Van de jeugdgezondheidszorg en de huisarts wordt in toenemende mate de spilfunctie in de netwerkzorg rondom het kind met overgewicht verwacht. Maar wat is er nu eigenlijk wetenschappelijk onderbouwd? En hoe kan men beoordelen wat bruikbare interventies zijn en wat niet? Het boek Overgewicht en obesitas bij kinderen van Edgar van Mil, kinderarts-endocrinoloog en Arianne Struik, ontwikkelingspsycholoog-systeemtherapeut dat 5 maart 2015 is verschenen en bij de workshop wordt uitgereikt geeft hier een antwoord op.
In deze workshop presenteren de auteurs een visie op de aanpak van overgewicht en obesitas die is gebaseerd op de wetenschappelijke kennis en ervaring van de kindergeneeskunde, endocrinologie en de psychologie en psychotrauma. Er wordt uitgelegd welke basale mechanismen vanuit die invalshoeken ten grondslag liggen aan het ontstaan en in stand houden van overgewicht bij kinderen. Dat inzicht is een noodzakelijke basis voor interventies en toepassingen voor deze doelgroep. Deze basis maakt het vervolgens eenvoudiger om de interventies vanuit de diverse disciplines op elkaar te laten aansluiten.
Er wordt aandacht besteed aan de lichamelijke en psychische oorzaken en gevolgen op de lange termijn. Verschillende in stand houdende factoren zoals voeding en gebrek aan beweging, maar ook pesten, zelfbeeld, opvoeding, systeempatronen, gewoonten van ouders en psychiatrische problemen worden behandeld. Daarnaast wordt die kennis vertaald in bruikbare tips en richtlijnen om kinderen met overgewicht of obesitas te helpen om weer gezond te worden. Er wordt een kapstok aangeboden (assessment tool) om de factoren die van invloed zijn op het kind en het systeem te analyseren. Eén van de belangrijkste uitgangspunten is de ouders en het kind zelf de regie te geven over de keuzes die er gemaakt kunnen worden. Door hen zelf voor te lichten in begrijpelijke taal kunnen ouders en kind met hulp een plan maken dat bij hen past. Dat geeft hen de regie en gevoel van controle over hun leven en dat van hun kind. Daarnaast is het belangrijk dat de verandering van leefstijl leuk is en vol te houden en dat ze leren genieten. De combinatie van de kennis over het lichaam en de geest maakt deze workshop uniek en zeer bruikbaar bij de aanpak van overgewicht en obesitas bij kinderen.