Nieuwsbrief Meld je aan voor de e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Agenda

Zorg voor ouderen met een verstandelijke beperking

De Werelt, Lunteren
279 Verpleegkundigen, Verpleegkundig experts, Verzorgenden

Details evenement

02 april 2015
09:30 uur
De Werelt, Lunteren
StudieArena
info@studiearena.nl
035-5394005
335

Betere kwaliteit van zorg voor ouderen met een verstandelijke beperking

Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder en krijgen dus ook te maken met typische ouderdomsproblemen als een verhoogd risico op vallen, zintuiglijke problemen, maar ook dementie. Echter, bij mensen met een verstandelijke beperking zet de ouderdom op een jongere leeftijd in en verloopt het verouderingsproces bovendien sneller. Door cognitieve, lichamelijke en sociaal-emotionele beperkingen zijn ze extra kwetsbaar. Zo kunnen ze zich bijvoorbeeld moeilijker uiten. Dit alles vereist specifieke kennis van de zorg voor oudere mensen met een verstandelijke beperking.

In 2020 is 25 procent van de bewoners van instellingen in de gehandicaptenzorg ouder dan 50 jaar. Hoe kan de zorg inspelen op de ouder wordende cliënten in de VGZ? Deze vraag staat centraal tijdens het Landelijk Congres Zorg voor ouderen met een verstandelijke beperking. Tijdens dit congres delen vooruitstrevende gastsprekers hun praktijkervaringen over onderwerpen als:

Dementie, angst en depressie
Bewegen, vallen en slikproblematiek
Onbegrepen gedrag en onvrijwillige zorg
Begeleidingsmethodieken
Wmo 2015, dagactiviteiten en wijkteams

U kunt uw eigen programma samenstellen uit 18 inspirerende en praktische workshops. Dit congres is bedoeld voor zorgprofessionals, managers en beleidsmakers in de VGZ. Het programma is ook interessant voor professionals uit de ouderenzorg, die steeds vaker te maken krijgen met cliënten met een verstandelijke beperking.