Nieuwsbrief Meld je aan voor de e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Agenda

Symposium incidenten in de Patiëntenzorg

Amsterdam, AMC, Collegezaal 5
502 Verpleegkundigen, Verpleegkundig experts, Verzorgenden

Details evenement

24 september 2015
09:30 uur
Amsterdam, AMC, Collegezaal 5
AMC Congresorganisatie
patientenzorg@amc.nl
020-5668585
€ 105,-

Symposium Incidenten in de Patiëntenzorg

Op donderdag 24 september 2015 vindt voor de zevende de keer het symposium “Incidenten in de Patiëntenzorg” plaats in het Academisch Medisch Centrum, Amsterdam 

Doelgroep

Het symposium richt zich op alle medewerkers in de zorg, artsen, verpleegkundigen, paramedische disciplines en facilitaire diensten. 

Dit  7e symposium in de reeks ‘Incidenten in de Patiëntenzorg’ behandelt twee thema’s:

Ochtendprogramma:  “Second Victim; de hulpverlener als slachtoffer”

Een ernstig incident heeft voor de patiënt en/of zijn familie grote consequenties. De patiënt en/of zijn familie is slachtoffer: ‘the first victim’. Aandacht, begeleiding, openheid, oprechte excuses en vertellen hoe je het incident in de toekomst gaat voorkomen zijn belangrijke onderdelen die bij de opvang een rol spelen.  Ook voor een betrokken hulpverlener heeft zo’n incident een grote impact, waardoor zijn functioneren voor kortere of langere tijd wordt beinvloed. De hulpverlener voelt zich persoonlijk verantwoordelijk, denkt dat hij/zij gefaald heeft en kan gaan twijfelen aan zijn/haar klinische kennis en kunde. Sommigen overwegen te stoppen met hun werk. Bij sommigen is sprake van een traumatische ervaring. De betrokken hulpverlener is dan zelf ook slachtoffer (‘the second victim’).

Middagprogramma:  Decentraal incident melden, analyseren en bespreken: hoe effectief is dat?

Het melden, systematisch verzamelen en analyseren van incidenten is geënt op een aantal uitgangspunten van het landelijke VMS veiligheidsprogramma. Met het Veilig Incident Melden is in het AMC een structuur opgezet van decentrale veiligheidscommissies en een Centrale Incidenten Commissie (CIC). Inmiddels hebben we daarmee enkele jaren ervaring en kan de vraag worden gesteld: gaat het beter?