Nieuwsbrief Meld je aan voor de e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Agenda

Zorg rond het levenseinde

Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, Heerenveen
218 Verpleegkundigen, Verzorgenden

Details evenement

20 december 2016
13:30 uur
Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, Heerenveen
V&VN
academie@venvn.nl
030-2919050
Basislid € 84,- / Afdelingslid € 75,- / Studentlid € 42,- / Studentlid € 42,-

Hoe ga je in je werk om met stervende mensen en hun naasten?

Mevrouw S. is 84 jaar oud en dementerenden woont nu twee jaar in het verpleeghuis. Geruime tijd heeft ze aan kunnen geven wat zij van belang vond bij de zorg en haar welzijn. 
Het laatste half jaar gaat ze sterk achteruit, mentaal en lichamelijk. Ze is sterk vermagerd. Haar eetpatroon is veranderd en ze heeft onverklaarbare slikproblemen. Ze krijgt nu ingedikt eten en drinken en moet hierbij geholpen worden. Maar ze weigert regelmatig het aangeboden eten. Op verzoek van de familie heeft mevrouw S. een neussonde gekregen. Die trekt ze er echter steeds weer uit en ze verzet zich bij het inbrengen ervan.
Ze herkent haar familie en verschillende verzorgenden nog wel. De communicatie is verbaal gestoord (klanken en enkele woorden, geen zinnen). Non-verbaal kan ze zich nog uiten.
De zoon en dochter van mevrouw S verwachten dat hun moeder opknapt wanneer zij een PEG sonde krijgt waardoor zij weer voldoende eten krijgt en in gewicht toeneemt. De arts heeft wel moeite met deze vraag. Hij geeft aan dat de familie meer tijd nodig heeft om in te zien dat mevrouw S. achteruit gaat en mogelijk snel komt te overlijden. Jij aarzelt echter…
 
Als verpleegkundige en verzorgende krijg je te maken met mensen die in de laatste fase van hun leven zijn gekomen. En je bent verantwoordelijk voor jouw aandeel in de behandeling en zorg. Je bent daarbij in gesprek: met de patiënten, met hun familieleden en ook met de andere hulpverleners. Daarvoor is het nodig dat je inzicht hebt in de betekenis van de begrippen die belangrijk zijn voor de vragen en problemen rond het levenseinde.

Wil je daarover meer kennis opdoen? Dan ben je van harte welkom bij deze bijeenkomst. Tijdens de middag kun je ook eigen ervaringen en kennis te delen met collega’s. Lees meer.