Nieuwsbrief Meld je aan voor de e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Agenda

Anders kijken naar mensen met dementie

V&VN, Churchilllaan 11, Utrecht
276 Verpleegkundigen, Verzorgenden

Details evenement

11 maart 2016
09:30 uur
V&VN, Churchilllaan 11, Utrecht
V&VN
academie@venvn.nl
030-2919050
V&VN-leden € 599,- / Niet-leden € 749,-

Leer te kijken door de ogen van je cliënt

De heer Boon woont sinds een week in de kleinschalige woonvoorziening. Hij heeft Vasculaire dementie en Alzheimer en kan helaas niet meer zelf lopen en zit in een rolstoel. Met deze rolstoel rijdt hij, tot ongenoegen van de medewerkers en de bewoners overal tegen aan. Als zijn vrouw op bezoek komt en hij weer ergens tegen aan dreigt te rijden zegt zij tegen hem: “ parkeer hem daar maar, daar is voldoende plaats”. Tot verbazing van de aanwezige verzorgende stopt hij met rijden en gaat inderdaad staan op de plek die zijn vrouw heeft aangewezen. Zijn vrouw ziet de verbazing en vertelt dat haar man altijd rijinstructeur is geweest en dat zij geleerd heeft de taal van de rijinstructeur te gebruiken om hem aanwijzingen te geven over het gebruik van de rolstoel. Die taal verstaat hij.

Dementie staat volop in de aandacht. Ook ontdekken we dat wanneer dementie iemands pad kruist dat de houding van de mensen om de persoon met dementie heen, erg kan verschillen. Dit heeft ook effect op de mens met dementie. De een is wat onwennig wanneer weer hij of zij weer hetzelfde verhaal hort. De ander blijf zoeken naar aanknopingspunten voor contact en vindt communicatie juist erg belangrijk. De een gaat tegen het gedrag in omdat men het net iets te druk heeft of omdat ondanks de goede intentie de fijngevoeligheid mist.In de scholing “Anders kijken naar mensen met dementie” staat de mens met dementie centraal. Hoe kan jij het accent ligt op het bevorderen en van het welbevinden van de persoon met dementie aansluitend bij de verlangen en behoeftes. Inzicht in de geschiedenis van client is hierbij een zeer belangrijke sleutel in het contact met de mens met dementie. Hierbij maakt je eigen houding in het contact het verschil.Tijdens deze scholing leer je naar situaties te kijken door de ogen van je bewoner/cliënt. Je leert het perspectief van de bewoner/cliënt kennen en je relatie met hem of haar centraal te zetten. Om dit te kunnen doen is het van belang dat je dingen goed kunt benoemen. Dit gebeurd onder andere aan de hand van de domeinen van het zorgleefplan. Tevens wordt gebruik gemaakt van de praktijkervaringen van de deelnemers. De scholing heeft een positieve insteek, zodat je gestimuleerd wordt om kansen te zien. Lees meer.