Nieuwsbrief Meld je aan voor de e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Agenda

Eigen kracht, eigen regie

t/m 31-05-2016 - De Sterrentuin, Neptunusstraat 51, Hengelo
316 Verpleegkundigen, Verzorgenden

Details evenement

10 - 31 mei 2016
09:30 uur
De Sterrentuin, Neptunusstraat 51, Hengelo
V&VN
academie@venvn.nl
030-2919050
€ 349,- voor V&VN-leden / € 439,- voor niet-leden

Inzicht in zelf-oplossend vermogen van jouw cliënten en zijn netwerk

Mw. B (76) komt na een heupoperatie thuis. Zij is fysiek en conditioneel erg achteruitgegaan. Mw B. heeft een wond op haar heup die elke twee dagen door de wijkverpleging moet worden verzorgd. Daarnaast moet ze ondersteund worden in het mobiliseren met een looprek en rollator. Hoe ga je met deze situatie om? Hoe stem je jouw aandeel in de zorg verder af? Wie doet wat?

Als verpleegkundigen en verzorgende krijg je een nieuwe rol door de veranderingen in de Wmo. Hierdoor moet je in toenemende mate sturen op eigen regie, zelf- of samenredzaamheid. Verkennen van en duidelijkheid over de eigen kracht van de cliënt/patiënt en zijn netwerk vormt hierbij een belangrijk vertrekpunt. Zeker bij kwetsbare doelgroepen zoals mensen met een beperking. 
Maar zie en erken ook de grenzen van zelfmanagement, het kan niet altijd of is niet altijd wenselijk. Wat moet jij regelen als zorgprofessional? Hoe ga je om met zorgmijders?

Dit gaat gepaard met uitdagende vragen zoals:Wat betekent het in de praktijk om de cliënt vanuit eigen kracht te ondersteunen?
- Hoe communiceer ik met cliënten en hun netwerk binnen de nieuwe rol?
- Hoe laat ik de regie en verantwoordelijkheid bij de cliënt?
- Hoe kan ik meer loslaten en vertrouwen op de eigen kracht van cliënt en netwerk?
- Hoe werk ik samen met vrijwilligers en met het netwerk van de cliënt?
- Hoe ga ik om met weerstanden bij de cliënt en zijn/haar netwerk?

In de training oefenen we met communicatietechnieken om eigen kracht, verantwoordelijkheid en regie van cliënten en hun netwerk te stimuleren. Je leert én ervaart aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden. Lees meer.