Nieuwsbrief Meld je aan voor de e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Agenda

Klinisch redeneren in de dagelijkse praktijk

ECR de Keizershof, Van Vollenhovenlaan 451 te Utrecht, Utrecht
199 Verpleegkundigen, Verpleegkundig experts

Details evenement

29 september 2016
13:30 uur
ECR de Keizershof, Van Vollenhovenlaan 451 te Utrecht, Utrecht
V&VN
academie@venvn.nl
030-2919050
Basislid € 84,- / Afdelingslid € 75,- / Studentlid € 42,- / Niet-lid € 105,-

Zorgkeuzes onderbouwen door klinisch redeneren
Mevrouw P is 80 jaar en is gediagnosticeerd met een ontregelde diabetes en hartfalen. Hoe stel jij als verpleegkundige een methodisch verpleegplan op dat aansluit bij de problemen van mevrouw P? De standaardzorg is een prettig beginpunt, maar daarmee ben je nog niet klaar. Hoe zit het met de richtlijn diabetes en de combinatie met hartfalen? Hoe zelfstandig is mevrouw P of is ze eigenlijk een kwetsbare oudere? Hoe kan ik mevrouw P en/of haar directe omgeving betrekken bij de zorgverlening?

Patiënten worden steeds ouder en hebben vaak meer dan één gezondheidsprobleem, zoals bij mevrouw P. Ter bevordering van de kwaliteit van zorg is vraaggerichte en evidence based care de actuele focus. Klinisch redeneren helpt je in zo'n situatie om op een methodische wijze de goede zorg te kiezen, niet te weinig, maar ook niet teveel (LEAN). Zoals opgenomen in het nieuwe beroepsprofiel van de HBO-verpleegkundige (opgesteld in V&V2020 van V&VN 2012) is klinisch redeneren voor iedere verpleegkundige de basis voor het verpleegkundig handelen. Voor het stellen van een verpleegkundige indicatie, met ingang van 2015, is klinisch redeneren de basismethode.

In de praktijk is eenduidigheid van taal noodzakelijk voor de afstemming tussen en met verschillende disciplines. In je opleiding heb je ongetwijfeld les gehad over methodisch werken, het verpleegproces, verpleegkundige diagnostiek en interventies. Zeg eens eerlijk, hoeveel daarvan gebruik je nu nog in de dagelijkse praktijk?
In deze bijeenkomst over klinisch redeneren komen alle aspecten bij elkaar: hoe kan je met behulp van klinisch redeneren vraag- en resultaatgerichte zorg verlenen? Hoe neem je actuele kennis daarin mee? Hoe kom je tot goede kwaliteit van zorg die aan sluit bij de patiënt en past binnen de gegeven mogelijkheden? Lees meer: http://www.venvn.nl/Academie/Aanbod-bijeenkomsten/Klinisch-redeneren-in-de-dagelijkse-praktijk