Nieuwsbrief Meld je aan voor de e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Agenda

Delier in beeld

De Sterrentuin, Neptunusstraat 51, Hengelo
213 Verpleegkundigen, Verzorgenden

Details evenement

10 april 2017
13:30 uur
De Sterrentuin, Neptunusstraat 51, Hengelo
V&VN
academie@venvn.nl
030-2919050
Basislid € 84,- / Studentlid € 42,- / Niet-lid € 105,-

Komen tot passende verpleegkundige interventies en benaderingswijze

Mevrouw de Graaf is een 91-jarige dame. Mevrouw is al 10 jaar weduwe en heeft een half jaar geleden haar dochter verloren. Ze woont nog zelfstandig. Ze heeft contact met de huisarts, omdat ze sinds het overlijden van haar dochter erg somber is. Tijdens het gesprek met de huisarts kan mevrouw goed uitleggen wat er is. De huisarts neemt een test af om te kijken of er problemen met haar geheugen zijn, maar daar komt op dat moment niets noemenswaardigs uit.

De schoondochter vertelt echter dat mevrouw De Graaf de laatste tijd erg achteruit gaat. Ze is af en toe erg angstig en vertelt rare verhalen. Er zijn volgens mevrouw allemaal mensen op bezoek geweest. Ze raakt de weg kwijt en wil eigenlijk de deur niet meer uit. Vooral in de avond en de nacht belt ze heel vaak met haar zoon, terwijl ze dit voorheen niet deed. Haar schoondochter is bang dat ze aan het dementeren is. Maar is dat zo?

Een delier is een (tijdelijke) psychische stoornis als gevolg van een lichamelijke ontregeling die vaak acuut ontstaat. Verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg, psychiatrie, ziekenhuis en langdurige zorg krijgen vaak te maken met patiënten/cliënten met een delier. De patiënt/cliënt is verward, angstig en onrustig of juist stil en apathisch. Het bewustzijn is wisselend gestoord en er kan sprake zijn van hallucinaties en wanen. Vooral bij kwetsbare ouderen komt het erg veel voor.

Het is van groot belang dat een delier op tijd wordt herkend om onnodig lijden bij de patiënt/cliënt, de mantelzorger en de zorgverlener te voorkomen. Maar dit is nog niet zo eenvoudig… Tijdens deze bijeenkomst leer je meer over een delier en de risico's. Ook is er aandacht voor de verpleegkundige interventies die je kunt toepassen en jouw rol in de multidisciplinaire behandeling. Lees meer: http://www.venvn.nl/Academie/Delier-in-beeld.