Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Veel gedaan en veel geleerd

Mijn laatste werkweek in 2012, ik kan terugkijken op een goed jaar! Ik blik terug op mijn toegenomen caseload. Dit bevestigt de behoefte waar we als trajectbegeleiders in voorzien. Om aan deze zorgvraag te voldoen is ons team uitgebreid: is er in 2010 één collega gestart, zo zijn we per 1 januari 2013 met acht collega’s en ondersteunen we ruim 230 cliënten en hun mantelzorgers.
tvz_weblogger_ingrid

Als ik terugblik op 2012 zie ik positieve ontwikkelingen in de contacten die ik ben aangegaan en heb opgebouwd. Zo heb ik maandelijks overleg met een huisartsenpraktijk en bellen de huisartsen mij persoonlijk op om me te betrekken bij de zorg rondom een cliënt, om samen op huisbezoek te gaan, of om een nieuwe aanmelding te doen. Fijn dat de lijnen steeds korter en persoonlijker worden. Dit geldt ook voor thuiszorgorganisaties en woon-zorgcentra. Disciplines zien steeds meer de meerwaarde van de trajectbegeleider.


Ik besluit  voordat het jaar voorbij is om nog even bij mevrouw Jansen langs te gaan. Nadat mevrouw thee heeft ingeschonken neemt ze tegenover me plaats aan de eettafel. Mevrouw vraagt aan mij: ‘Goh, heeft u eigenlijk ook kinderen?’ Ik antwoord dat ik twee kinderen heb, een jongetje en een meisje. Mevrouw vraagt waar ze nu zijn, nu ik aan het werk ben. Ik zeg: ‘Ik heb ze vanochtend naar de kinderopvang gebracht en vanmiddag haal ik ze weer op’.  Ik zie mevrouw nadenken en haar blik verandert. Mevrouw reageert snel en kordaat en zegt: ‘Hoe kunt u als jonge moeder twee kleine kinderen wegstoppen in de opvang? U wilt toch als moeder de kinderen bij u hebben, zeker nu ze nog zo klein zijn?!’ Mevrouw gaat door in haar betoog en laat me figuurlijk alle hoeken van de kamer zien. In haar optiek ben ik een slechte moeder en dat moet ik weten ook! Tijdens het betoog van mevrouw probeer ik het gesprek een andere wending te geven en uiteindelijk lukte me dat. De sfeer verandert weer positief en na 5 minuten vraagt mevrouw: ‘Goh,  heeft u eigenlijk ook kinderen?’ Ik denk: ‘Bezint eer gij begint! Het kan niet waar zijn, ik krijg een herkansing van deze mevrouw.’ Ik antwoord: ‘Ja, ik heb 2 kinderen een jongetje en een meisje’. Mevrouw vraagt: ‘Maar waar zijn ze nu dan?’ Ik antwoord, lerende van 5 minuten geleden: ‘Ze zijn momenteel thuis, oma past op, zodat ik kan werken’. Mevrouw kijkt me tevreden aan , dit is het antwoord wat ze wilde horen.

Als ik terugblik op mijn eigen ontwikkeling en kennis in 2012, zie ik dat ik snel leer en dat er heel veel leuke momenten in mijn werk zijn. Buiten dit alles ben ik ook trots op het feit dat er 2 columns van mij in de top 5 van 2012 stonden. Iedereen bedankt voor het lezen en de belangstelling voor mijn verhalen!

Ingrid

Gerelateerde tags

11 reacties

 • no-profile-image

  ingrid

  Hallo Astrid,

  Mocht je meer informatie willen over mijn werk als trajectbegeleider laat het gerust weten dan wisselen we emailadressen uit.

  Ingrid

 • no-profile-image

  Redactie TvZ

  Beste Astrid, als je klikt op 'terug naar overzicht', hierboven, dan kom je bij het archief van alle weblogs van TvZ, daartussen ook de andere weblogs van Ingrd.

 • no-profile-image

  Astrid

  Hallo Ingrid,



  Kan je mij uitleggen wat het werk van een trajectbegeleider inhoudt.

  ik lees net je verhaal en heb veel gemist van je colums terwijl ik al een paar maanden lid ben van Nursing.

  over je laatste colum, zeer creatief het antwoord wat je, aan je client gaf. Waarom zou je haar bedroef of boos achter laten.

  Leerzaam!



  met vriendelijke groet,



  Astrid

 • no-profile-image

  Anneke

  Ha, ha,ha, schitterend, dat is belevingsgericht!!!!

 • no-profile-image

  Marga

  Ingrid, altijd leuk om een verhaal van jou te lezen,ook nu weer en fijn dat je met zo'n goed gevoel terug kunt kijken. Ga zo door!

 • no-profile-image

  engelien

  Leuk verhaal, heel herkenbaar, ga vooral door, heel leuk.

 • no-profile-image

  ingrid beckers

  sylvia, paulien, marja en richard, bedankt voor jullie leuke reacties!

 • no-profile-image

  Paulien Krabbenborg

  Leuk om te lezen en fijn dat je zo'n goed gevoel hebt bij al die ontwikkelingen die het afgelopen jaar er aan bij hebben gedragen om je baan als trajectbegeleider zo prettig mogelijk in te vullen.

 • no-profile-image

  Richard

  Wat een leuke column Ingrid! :)

 • no-profile-image

  Marja Wessels

  Grappig dat je zo een 2e kans krijgt en dit zo mooi kunt omzetten zodat het de client rust geeft en jezelf ook een goed gevoel.

  Fijn dat je zo goed kunt terug kijken op het afgelopen jaar en je realiseert wat je allemaal al hebt bereikt,

  Klasse! en doorgaan..............

 • no-profile-image

  Sylvia Eekelder

  Ze blijft leuk die Ingrid!

Of registreer je om te kunnen reageren.