Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mexicaanse griep: de feiten op een rij

Vandaag, 17 augustus, zijn er in Nederland 1473 mensen met Mexicaanse griep. 289 van hen hebben de besmetting in Nederland opgelopen. 28 personen met de griep zijn in het ziekenhuis opgenomen, 1 persoon is overleden. Naar verwachting zullen komend najaar, in de maanden oktober en november, veel meer mensen besmet zijn. Pandemieën laten zich echter moeilijk voorspellen, ze kunnen afbuigen of verzwakken, maar ook onverwachts hard toeslaan. Bekend is dat de gevolgen ernstig kunnen zijn, maar ook mee kunnen vallen.
mexicaanse_griep_feiten

In afwachting van wat er al dan niet zal gebeuren worden links en rechts mediahypes gecreëerd over wat ons te wachten staat, maar die weinig reële informatie bevatten. 

Feit is dat niemand nog weerstand heeft tegen de nieuwe variant en dat daarom meer mensen ziek zullen worden dan in een normaal griepseizoen, met als gevolg een groot beroep op de gezondheidszorg. Omdat veel mensen tegelijk ziek worden en anderen moeten zorgen voor zieke huisgenoten en familieleden zal er ook uitval van arbeidskrachten zijn.

Een en ander kan grote consequenties hebben voor verpleegkundigen. Zij zullen immers in alle sectoren te maken krijgen met een verhoogde werklast en omdat zij voor de zieken zorgen zullen ze meer kans lopen dan anderen om geïnfecteerd te raken. Zij behoren dan ook, op advies van de Gezondheidsraad, tot degenen die voorrang krijgen bij vaccinatie.

 

In TvZ nr. 7-8 worden in het artikel ‘Hoe om te gaan met de Nieuwe Influenza A (H1N1)?' de feiten op een rij gezet: over de griep, over vaccinatie, over voorkomen van besmetting, isolatiemaatregelen, draaiboeken, continuïteitsplannen en rampenplannen. Met verwijzingen naar websites met relevante informatie.

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.