Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

De kwestie: Ouderenzorg

De actie van zorgverzekeraar CZ om een aantal ziekenhuizen niet meer toe te staan borstkankeroperaties te verrichten - met als ultieme maat het aantal operaties per jaar - heeft veel reacties teweeggebracht en is voorlopig teruggedraaid. Toch geeft deze actie een richting aan waar we in de gezondheidszorg naar toe lijken te gaan onder het motto ‘meten is weten'. En meten heeft dan vooral betrekking op medische aspecten. Is de behandeling geslaagd? Welk percentage van de patiënten heeft de operatie overleefd? Dat patiënten kunnen kiezen voor een ziekenhuis vanwege een goede verpleegkundige zorg, is nog nooit bij een zorgverzekeraar opgekomen. De verpleegkundige zorg zit er gewoon automatisch bij. Terwijl een patiënt helemaal niet in een ziekenhuis hoeft te verblijven als hij geen verpleegkundige zorg nodig heeft. Immers, zijn behandeling kan dan ook wel poliklinisch plaatsvinden. De aandacht in Nederland voor het verpleegkundige magneetconcept, weliswaar van harte ondersteund door het ministerie van VWS, lijkt voor wat betreft de ziekenhuizen een geïsoleerde beweging die losstaat van overige maatregelen ten behoeve van een goede kwaliteit van zorg. Wanneer het bestand zorgverleners in de regeerperiode van het pas aangetreden kabinet wordt uitgebreid met 1200 verpleegkundigen, wordt de magnetische aantrekkingskracht van de V&V-sector mogelijk groter. Zij kunnen worden ingeschakeld bij het dagelijks luchten van ouderen, een activiteit waarop deze formeel recht krijgen volgens het regeerakkoord. Ofschoon niemand enig idee heeft waar die verpleegkundigen op korte termijn vandaan moeten komen. Vooral voor verpleegkundig specialisten ligt hier wellicht nog een terrein braak. Dit in verband met de te verwachte tekorten van specialisten ouderengeneeskunde, voor wie het verpleeghuis geen aantrekkelijk werkterrein is. Dan zal echter de opleidingscapaciteit van de masteropleidingen substantieel moeten worden uitgebreid. Zodat de magnetische aantrekkingskracht van goede verpleegkundige zorg toch kan worden gehonoreerd.

 

Marian Adriaansen

Lector Langdurige Zorg, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Dit redactioneel is verschenen in TvZ nr 11/12-2010

 

Hoe is de aantrekkingskracht van de ouderenzorg te vergroten voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten? Reageer hieronder.

TvVOnline redactie

3 reacties

 • no-profile-image

  Jos van der meulen

  Tja, een gebed zonder eind? Het spreekt voor zich dat een 18 jarige die kiest voor de HBOV niet in eerste instantie kiest voor de oudere, althans ik herinner dat bij mijzelf ook! In mijn tijd was de ambulance en chirurgie pas echt top!Misschien moeten we het daar dan ook maar niet zoeken bij de jongeren uitzonderingen daargelaten. Ik denk dat ouderen werknemers en dan heb ik het over collega's van 40 jaar en ouder zich meer aangetrokken voelen tot de ouderenzorg omdat men mogelijk ervaring heeft met de eigen ouders, de hectiek van het werk niet meer aan kunnen of kiezen voor een werkomgeving die minder stress oplevert.

  in mijn ogen juist een interessante groep collega's die ook van nature weten wat geduld is, gewoon doen, niet haasten enz. enz. Dus zoek het eens in die hoek!

 • no-profile-image

  jos

  Dat is in wezen hetzelfde als bij andere zorginstellingen.

  De push en pullfactoren.Wat draagt er toe bij dat personeel weggaat en wat draagt er toe bij dat er juist mensen willen komen werken.  Ouderenzorg zit een beetje in het verdomhoekje.

  Je vindt er als werker elke ziekte die mogelijk is en ook nog de menselijke aftakeling en dood.

  Wat betreft het eerste: in veel gevallen valt er weinig eer meer te behalen,hygiene, cosmetische presentatie, comfort en mee leren leven staat voorop.

  Ht tweede, aftakeling en dood, staan nogal haaks op vaak jonge (aankomende) verpleegkundigen.(de generatiekloof-digitaal versus het ruitjesschrift)  komt nog bij dat de organisatiies nog platter zijn dan ziekenhuizen en er minder geld tegenover staat.  Wat betreft dat laatste:Heel wat ouderen kunnen all in(en daar komt ie) per cruiseschip voor 100 euro per dag de wereld doorvaren.Lekker weertje aan dek,je komt nog eens ergens, buitenlucht en behoorlijk eten gegarandeerd(als die rot boot zinkt, dan heb je in ieder geval nog een spektakeltijd van je leven gehad,en als je dood gaat is het te hopen dat in die tropische wateren veel haaien zitten)

  Het is meerdan de helft goedkoper in het verpleeghuis en je hebt ook verzorgend personeel nodig!!

  Natuurlijk zijn erhier ook grenzen aan deelname..zeer ver gevorderde Alzheimer,kanker. e.d. kunnen de grens gaan worden.

  Maar het is wel 15000 keer beter dan die dagelijkse douche en wachten op...ja, wat eigenlijk?

 • no-profile-image

  Peter Koopman

  Eens dat de verpleegkundige zorg voor ouderen veel beter kan. Maar, laten we beginnen met het aantrekkelijk maken van deze doelgroep voor Bachelors verpleegkunde. Immers, het huidig beperkt aantal verpleegkundig specialisten zal zich verspreiden over de diverse zorgbranches mogelijk vergelijkbaar met het aantal HBOV-ers aldaar. Ouderenzorg (V&V branche) beschikt over een zeer beperkt aantal HBOV-ers. Wanneer dit aantal groeit zal ook het betreffend aantal verpleegkundig specialisten groeien. Samengevat: hoe maken we deze doelgorep aantrekkellijk voor HBOV-ers om er echt te gaan werken?

Of registreer je om te kunnen reageren.