Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Je bent verpleegkundige en geen gegevensverzamelaar'

Joke Mintjes, directeur van het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV), roept bezoekers van het LEVV-congres op 5 februari a.s. op om zich uit te spreken over een kernset indicatoren die voor de beroepsuitoefening van verpleegkundigen en verzorgenden essentieel zijn.
levv_symposium_mintjes

‘Verpleegkundigen in de USA en Groot-Brittannië hebben een stuk of vijftien indicatoren vastgesteld die voor de verpleegkundige beroepsuitoefening van belang zijn, en die vervolgens omarmd. Als je als beroepsgroep die keuze gemaakt hebt, kun je de betreffende indicatoren ook gebruiken in het onderwijs en in de bij- en nascholing. Dan ga je er mee aan de slag en gebruik je ze om je eigen praktijk te verbeteren. Het gaat erom dat verpleegkundigen zich als het ware indicatoren toe-eigenen en er dan hun verantwoordelijkheid voor nemen.'

In de dagelijkse praktijk wordt meer gemeten dan ooit. Bij het LEVV komen signalen binnen dat verpleegkundigen en verzorgenden het meten ervaren als een last die hen opgelegd wordt en als iets wat niet direct ten goede komt aan hun afdeling of de kwaliteit van hun zorg. Mintjes: ‘Met die signalen willen we wat doen. Immers, wanneer je gegevens goed gebruikt in het dagelijkse werk, is het meten geen last.'

 

  • Lees het hele interview in ‘Doorbreek de meetlast!'
  • Zie voor het programma van het congres www.levv.nl

TvVOnline redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.