Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Donatieverpleegkundige zorgt voor meer orgaandonaties

De inzet van speciaal getrainde verpleegkundigen leidt ertoe dat naaste familie vaker instemt met donatie van organen of weefsel. Dat blijkt uit een studie van Nichon Jansen van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).
orgaandonatie

 

In het ziekenhuis waar speciaal opgeleide verpleegkundigen werden ingezet in het proces rondom orgaandonatie stemden nabestaanden in ruim 57 procent van de gevallen toe met donatie. In de twee ziekenhuizen waar deze verpleegkundige er niet was lag dit percentage op 34 tot 39 procent.

 

Begeleiding

De donatieverpleegkundige richtte zich tijdens het onderzoek op de communicatie met en begeleiding van familieleden. De getrainde verpleegkundige was in de studie vanaf het moment van opname op de intensive care aanwezig en volledig beschikbaar voor de begeleiding van de familie. Naast de emotionele begeleiding gaf zij informatie over de betekenis van orgaan- en/of weefseldonatie.  

 

Training

De training is ontwikkeld door de Nederlandse Transplantatie Stichting. De getrainde verpleegkundige was in de studie van Jansen vanaf het moment van opname op de intensive care aanwezig en volledig beschikbaar voor de begeleiding van de familie.  De training wordt al in 38 ziekenhuizen gegeven.  Eind dit jaar moeten de resultaten van andere proeven bekend zijn waarmee ziekenhuizen kijken of ze vaker toestemming krijgen voor donatie. Minister Schippers van VWS beslist later welke aanpak landelijk een vervolg krijgt.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Zorgvisie / Bijzijn

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.