Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Waar zijn de verpleegkundige leiders?

Hoe kan het dat de beroepsgroep van verpleegkundigen en verzorgenden, die al meer dan 130 jaar bestaat, nog steeds worstelt met de vraag hoe leiderschap eruit moet zien en of de beroepsbeoefenaren daar wel toe in staat zijn?
Trefpunt leiderschap FNI

Met deze vragen gaat het Florence Nightingale Instituut in 2012 aan de slag, zo kondigde museum voor verpleging en verzorging onlangs aan. Drie promotie-onderzoekers en diverse hbo-v stagiaires en master studenten geschiedenis verdiepen zich in vragen zoals: Waren er vroeger verpleegkundig leiders en zo ja, waarom zijn die dan verdwenen binnen de professie? En, hoe gaven verpleegkundigen de afgelopen eeuw invulling aan leiderschap?

 

Hall of fame

Op de vraag of er in de voorbije jaren wel verpleegkundige leiders zijn opgestaan wordt eigenlijk al antwoord gegeven met de ‘Hall of fame' die dit verpleegkundig museum op haar website heeft staan. Deze portrettengalerij van ‘sterke verpleegkundigen', ‘die het vak van verpleegkundige en verzorgende tot een echt beroep hebben gemaakt' wordt regelmatig aangevuld.

 

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ellen

    Ik denk dat iedere verpleegkundige wel sterke leiders tegen is gekomen, maar ook wel 1e verpleegkundigen waarvan niet te begrijpen was, waarom en waardoor ze dat waren geworden.Ja ze blonken uit in krengerigheid, maar droegen toch echt niet bij aan een fijne werksfeer en al helemaal niet aan leren.Ik heb nooit begrepen waarom die vrouwen er waren, ik zag ze nooit een bed opmaken,of iets bijdragen aan de afdeling.Maar vrouwen als een Zr.Teeuwen en Zr. van Essen die ben ik nooit vergeten.Die werkten mee, die waren er voor de patiënten en voor ons en die zie je niet in de galerij.Ik draai nu 50 jr mee en werk nog.En weer zie ik vrouwen aan de leiding waarvan ik me toch afvraag hoe ze daar gekomen zijn.In elk geval niet door sympathiek zijn, door kennis of kunde en al helemaal niet door empathie.

Of registreer je om te kunnen reageren.