Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mysteryguests in ouderenzorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat mystery guests inzetten voor controles in de zorg. Zij moeten undercover en op informele wijze controleren of de zorgaanbieder volgens de regels werkt.

Het onaangekondigde bezoek zal vooral plaatsvinden bij instanties die extra worden gevolgd door de inspectie of instellingen waar al een tijd niet gecontroleerd is. Tijdens de bezoeken spreekt de mystery guest op informele wijze met zorgmedewerkers, bewoners en hun familie.


Toezichtbezoek
De inspectie ziet de inzet van mystery guests als een waardevolle aanvulling om informatie te verzamelen over een zorgaanbieder. Deze informatie betreft vooral de 'zachte' kant van de zorg, zoals bejegening, huiselijkheid en een prettige woonomgeving. De inspectie zal de bevindingen van de mystery guest gebruiken om samen met andere informatie te beoordelen of een zorginstelling in aanmerking komt voor een toezichtbezoek.


Ouderenzorg
De inspectie heeft al op deze manier gecontroleerd in de ouderenzorg. Vanaf januari 2012 zal zij de mystery guests ook inzetten in de gehandicaptenzorg.

 

Auteur: TvZ - Annelies Vermeulen

Bron: IGZ

TvVOnline redactie

Eén reactie

  • no-profile-image

    NN

    Het werd tijd! Normaal gesproken werd zo'n bezoek ruim van tevoren aangekondigd en daar maakte het management altijd dankbaar gebruik van!

Of registreer je om te kunnen reageren.