Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Onderscheid tussen mbo- en hbo-verpleegkundige moet duidelijker'

Verpleegkundigen met een hbo-opleiding doen vaak hetzelfde werk als mbo-opgeleide collega's. Dat leidt tot een gebrek aan uitdaging in het werk, één van de belangrijkste redenen om te vertrekken uit de zorg. Dit is een van de bevindingen van onderzoek van het Nivel.
198_ANP Lex van Lieshout

Het Nivel geeft een aantal aanbevelingen om werken in de zorg aantrekkelijker te maken. Zo adviseert ze om zowel in de praktijk als in het beleid een duidelijker onderscheid te maken tussen hbo- en mbo-opgeleide verpleegkundigen. In het algemeen is de aanbeveling om ervoor te zorgen dat functies voor verzorgenden en verpleegkundigen aansluiten bij de gevolgde opleiding en dat er voldoende loopbaanmogelijkheden zijn. Dit helpt volgens het Nivel om verpleegkundigen aan te trekken of te behouden voor de zorg.


Taakverschuiving
De toekomst vraagt volgens het Nivel om deskundige en flexibele verpleegkundigen en verzorgenden. Want meer mensen zullen meerdere chronische ziekten hebben, patiënten worden mondiger, er vindt een taakverschuiving plaats van artsen naar verpleegkundigen en er komen steeds meer technologische mogelijkheden. De verpleegkundigen en verzorgenden moeten volgens het Nivel in de toekomst beschikken over vaardigheden op het gebied van communicatie en empowerment. Dit omdat ze een grotere rol krijgen bij preventie, het bevorderen van een gezonde leefstijl en ondersteuning van zelfmanagement.


Technologische innovaties
Daarnaast kan het werk voor verpleegkundigen en verzorgenden efficiënter worden gemaakt met bijvoorbeeld technologische innovaties als domotica, e-health en zorg op afstand. Uit onderzoek is gebleken dat verpleegkundigen en verzorgenden openstaan voor dit soort technologie, mits het bijdraagt aan de kwaliteit van zorg.

 

Het Nivel voerde het onderzoek uit in opdracht van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland. Hiervoor analyseerden de onderzoekers recente onderzoeken en publicaties die betrekking hebben op de toekomstige vraag naar en aanbod van verpleging en verzorging in Nederland.

 

Auteur: TvZ - Annelies Vermeulen

Bron: Nivel

TvVOnline redactie

2 reacties

  • no-profile-image

    Rina van Oene

    Voor alle collega Hbo’ers, die hun meerwaarde inmiddels wél bewezen hebben in de praktijk, hoop ik dat 8 maart 2012 vooral die verheldering en erkenning brengt die noodzakelijk is. Dan worden eindelijk de profielen voor de HBO & MBO verpleegkundige gepresenteerd. Daarmee kunnen gaan werken aan opleiden, coachen en begeleiden naar de juiste beroepsuitoefening op het juiste niveau. Dan hoop ik dat een reactie zoals van Ellen, vol teleurstelling door wellicht verkeerde verwachtingen, en oefeloze discussies over wat een Hbo’er wel of niet moet doen of laten, niet meer nodig zal zijn.

    Voor allen in de zorg wens ik een 2012 vol passie, professionaliteit en vooral plezier!

  • no-profile-image

    Ellen

    De HBO ers moeten zich eens afvragen wat ze nou eigenlijk beogen met de opleiding. In de praktijk wordt hen verteld dat ze het summum zijn op de afdeling en ze kunnen niet laten zien dat ze vlugger kunnen denken, beter kunnen beslissen en praktisch uitsteken boven de MBOers.Het goed verzorgen van een patient zou uitdaging volop moeten zijn,maar helaas ervaren veel HBOers dat dan niet zo.

    Misschien heeft een afdeling helemaal niet zoveel HBOers nodig en kan het uitstekend worden gerund met MBOers die een heleboel ervaring hebben en ietsje minder theorie.Maar zo lang HBOers van de SEH worden gehaald omdat ze een aantal zaken niet beheersen, weet eigenlijk niemand het meer.Omdat feitelijk de opleiding niet voldoet.Wat moet er dan als uitdaging komen? Nou doe eerst dat eens goed wat gedaan moet worden op de afdelingen en ga dan eens verder kijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.