Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Patiënt moet tolkdienst zelf betalen’

Een patiënt dient zelf te zorgen voor de inzet van een tolk als dat nodig is. Eventuele kosten hiervoor zal hij dan ook zelf moeten betalen. Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

De afschaffing van de vergoeding voor tolk- en vertaaldiensten in de gezondheidszorg lijkt hiermee definitief te zijn.

 

Behandelrelatie
De minister geeft met de brief een antwoord op een ingediend amendement door Linda Voortman (GroenLinks) en Khadija Arib (Pvda) die hiermee de bezuiniging op de tolk-vertaaldiensten ongedaan wilden maken. Voortman en Arib stellen dat het voor een goede behandelrelatie van belang is dat zorgverlener en patiënt of cliënt elkaar goed kunnen begrijpen en dat er daarom geen barrière mag worden opgeworpen voor het beroep op tolk- en vertaaldiensten.

Tolkdienst
Minister Schippers onderschrijft in haar reactie dat communicatie van belang is zowel bij het vaststellen van de diagnose als bij de behandeling. Volgens de minister neemt dat niet weg dat patiënten zelf verantwoordelijk zijn voor het machtig zijn van de Nederlandse taal en dat ze eventuele tolkdiensten dan ook zelf moeten betalen.

 

Bron: Nursing

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ellen

    De minister heeft gelijk.Ik vind het stuitend, dat mensen die hier 18 of zelfs 25 tot 30 jr zijn, nog steeds een tolk nodig hebben en dat op onze kosten al jaren zo doen.Als ik in Amerika in het ziekenhuis terecht kom, dan wordt er echt geen tolk voor mij geregeld.We hebben alles geregeld en men gaat er nu maar van uit dat dit zo blijft, maar tolken kosten geld en veel geld.We vinden het wel gewoon dat de PGB ers in moeten leveren, maar spelen aan de andere kant sinterklaas voor mensen die geen moeite doen om onze taal te leren.

    Ik heb mensen bezocht die al ruim 25 jr hier zijn en nog een tolk nodig hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.