Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Klokkenluiders zorg mogen pas melden bij zwaarwegend belang

Klokkenluiders in de zorg mogen pas buiten de eigen organisatie aan de bel trekken als er sprake is van een zwaarwegend publiek belang. Dat staat in de modelregeling voor klokkenluiders die de zorgbranche zelf heeft opgesteld.

Minister Schippers van VWS schrijft in een brief verheugd te zijn over het initiatief van de Brancheorganisaties Zorg (BoZ). In deze modelregeling moeten klokkenluiders klachten in eerste instantie intern melden bij het bestuur van de zorgorganisatie. Pas wanneer er heel grote problemen zijn mag een klokkenluider naar de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) of het Openbaar Ministerie (OM) stappen. De regeling wordt verplicht voor de leden van Actiz, GGZ Nederland, NFU, NVZ en VGN.


Klokkenluidersregeling
Oud-minister Klink heeft destijds de branche om zelfregulering verzocht na vragen van Tweede Kamerlid Renske Leijten. De regeling is echter niet wat Leijten voor ogen had toen zij Klink vroeg om een klokkenluidersregeling. "Het rare aan deze modelregeling is dat de IGZ helemaal geen individuele klachten behandelt en het OM alleen bij strafrechtelijke zaken in het geweer komt. Dus het zal er voornamelijk op neerkomen dat klachten alleen intern aan het bestuur gemeld kunnen worden en ik weet uit ervaring dat dit niet altijd goed uitpakt voor de melders."


Doorgeefluik
Het Kamerlid wil dat er een onafhankelijk instituut komt dat meldingen weegt. Volgens Leijten zou zo'n onafhankelijk instituut moeten werken als een doorgeefluik. Meldingen over slechte kwaliteit van zorg zijn voor de IGZ, meldingen over slechte werkomstandigheden voor de arbodienst en arbeidsconflicten voor de vakbond. Dit instituut zou ondergebracht kunnen worden bij een van de bestaande toezichthouders op de zorg. "Ik ga hier in komende debatten aandacht voor vragen", aldus Leijten.


Auteur: Redactie TvZ
Bron: Zorgvisie

TvVOnline redactie

Eén reactie

  • no-profile-image

    sophie

    mensen die klachten melden in de zorg,zijn inderdaad vaak niet best af,ze krijgen te maken met intimidatie door directie en besturen,valse aantijgingen,en o f de bezoektoegang tot hun familie in de instelling wordt hun ontzegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.