Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Officiële verklaring tegen meisjesbesnijdenis

GGD Nederland presenteerde afgelopen week een officiële verklaring tegen meisjesbesnijdenis, ondertekend door de ministeries van VWS en Veiligheid en Justitie, V&VN, ACTIZ, KNMG en migrantenorganisaties. De verklaring wordt standaard aan ouders uit risicolanden overhandigd als ze met hun dochter bijvoorbeeld het consultatiebureau bezoeken.
verklaring meisjesbesnijdenis

De Verklaring is ontwikkeld en getest bij GGD'en, consultatiebureaus en migrantenorganisaties en wordt nu landelijk ingevoerd. Volgens GGD Nederland hebben experimenten uitgewezen dat de verklaring tegen meisjesbesnijdenis werkt. Het is niet duidelijk of het aantal besnijdenissen daadwerkelijk afneemt, maar volgens een woordvoerster neemt het bewustzijn over de gevaren van meisjesbesnijdenis toe. Het document is behalve in het Nederlands ook beschikbaar in 6 andere talen.

 

25.000 meisjes
In landen als Somalië, Sudan, Egypte en Ethiopië is het traditie om meisjes voor het huwelijk te laten besnijden. Dat betekent dat de clitoris en/of schaamlippen worden verwijderd of verminkt. Naar schatting lopen 25.000 allochtone meisjes van 0 tot 19 jaar, die in Nederland wonen, gevaar besneden te worden. Volgens GGD Nederland is niet duidelijk of dat ook daadwerkelijk in Nederland gebeurt. Ouders kunnen tijdens een vakantie in het land van herkomst tot de ingreep besluiten. De ingreep zou ook in Engeland of Italië kunnen worden uitgevoerd. De meisjes kunnen aan de besnijdenis overlijden of hun leven lang pijn houden. Ook worden bevallingen bij hen vaak gecompliceerd.

 

Bron: ANP / GGD Nederland
Auteur: redactie TvZ - Esther van Heeswijk

TvVOnline redactie

3 reacties

 • no-profile-image

  Bernadette de Boer

  Goed initiatief. We moeten deze meisjes steunen om deze dwaze traditie te doorbreken.

  Laten we hopen dat een volgende generatie mede door dit soort initiatieven, hiervan gevrijwaard zullen zijn.

 • no-profile-image

  Hermine Bracke

  Maar best ook zeker. Het is onmenselijk en onterend om zo behandeld te worden. Ik kan nog geen vlieg kwaad doen, laat staan zo'n een beulenwerk.

 • no-profile-image

  Kirsten Hagen

  Heel goed! Alleen heet dit geen 'meisjesbesnijdenis' maar 'genitale verminking' - wel toch net even iets anders dan de voorhuid besnijden bij jongens.

Of registreer je om te kunnen reageren.