Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gewicht op peil door persoonlijk leefstijladvies en begeleiding

Mensen blijven op een tabiel gewicht als ze drie jaar begeleiding en een persoonlijk leefstijladvies krijgen van een praktijkondersteuner vanuit hun huisartspraktijk. Ook verbeteren hun nuchtere bloedsuikerwaarden. Dit blijkt uit onderzoek van Nancy ter Bogt van het Universitair Medisch Centrum Groningen in samenwerking met het RIVM.

De Groningen Overweight and Lifestyle (GOAL)-studie is de eerste grote leefstijlinterventie op dit terrein in Nederland. Deelnemers aan het onderzoek kregen een op hun persoon toegesneden leefstijladvies waarvoor met behulp van een computerprogramma gebruik werd gemaakt van richtlijnen, technieken voor gedragsverandering, een stappenteller en een dagboek waarin deelnemers drie dagen lang moesten bijhouden wat zij aten en dronken. Omdat de meeste mensen moeite hebben om hun leefstijl blijvend aan te passen, werd in dit onderzoek drie jaar lang begeleiding gegeven.

 

Huisartspraktijk

In totaal deden 457 deelnemers met overgewicht aan de studie mee. De deelnemers die door de praktijkondersteuner via hun eigen huisartspraktijk werden begeleid, waren op langere termijn beter af dan de deelnemers die gewone zorg van de huisarts kregen. Weliswaar bleef in beide groepen 60 procent van de deelnemers op gewicht, de groep die door de praktijkondersteuner werd begeleid, had betere nuchtere bloedsuiker-waarden. Dit verschil kwam na drie jaar naar voren en duidt op een positief lange termijn effect van het leefstijladvies.

 

Praktijkondersteuner

Ter Bogt stelt dat de praktijkondersteuner mensen kan helpen om in kleine stapjes hun leefstijl aan te passen op een manier die bij hen past. De haalbaarheid van het advies wordt individueel afgestemd. De deelnemers waren tevreden over de praktijkondersteuner.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: UMCG

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.