Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zes ziekenhuizen krijgen co-patiënten

In zes ziekenhuizen gaat vanaf 1 september een pilotonderzoek van start met co-patiënten: vrijwilligers die ziekenhuisbezoeken door de ogen van patiënten meebeleven.

In de pilotfase, die een halfjaar zal duren, zullen de vrijwilligers betrokken worden bij ziekenhuisbezoeken van kankerpatiënten. Aangezien voor de pilot vooral veel borstkankerpatiënten worden verwacht, zal er alleen met vrouwelijke vrijwilligers worden gewerkt.


Verbetering zorgkwaliteit

Het co-patiëntschap is ontwikkeld door de stichting ZoBeter, een organisatie die zich ten doel stelt om de communicatie in de zorg te verbeteren. Betere zorgcommunicatie leidt volgens ZoBeter tot een hogere therapietrouw, beter zelfmanagement en een betere navolging van de behandeling. Het idee achter het co-patiëntschap is dat vrijwilligers de zorgkwaliteit van patiënt verbeteren doordat zij zowel de patiënten als de artsen gerichte feedback over de communicatie kunnen geven. De resultaten van de pilot zullen worden geëvalueerd door IQ healthcare, het wetenschappelijke instituut van UMC St Radboud Nijmegen. De pilot wordt mede mogelijk gemaakt door Achmea, VGZ, MSD, Roche en Winvision.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Medisch Contact

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.