Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Resistente bacterie Maasstadziekenhuis: ‘richtlijnen niet altijd succesvol uitgevoerd’

Bij het bestrijden van de multiresistente klebsiella bacterie in het Maasstadziekenhuis zijn alle noodzakelijke maatregelen genomen. De richtlijnen zijn hierbij echter niet altijd even goed uitgevoerd.

Dit verklaart algemeen directeur Paul Smits in dagblad Trouw. In een persbericht bestrijdt het Maasstadziekenhuis dat er sprake is van nalatigheid bij het opsporen van besmette patiënten en het voorkomen van verdere besmettingen, zoals de NOS eerder naar buiten bracht.

 

Onderzoek
De NOS meldde ook dat er 21 besmette personen zijn overleden. Het staat volgens het ziekenhuis echter nog niet vast of en in hoeverre de besmetting een rol heeft gespeeld bij het overlijden. Het ging immers om ernstig zieke ic-patiënten. Het ziekenhuis meldt dat de dossiers van deze patiënten zullen worden onderzocht door een werkgroep onder leiding van een onafhankelijke hoogleraar Intensive Care, die is aanbevolen door het RIVM.

Van 63 patiënten is het zeker dat zij de multiresistente Klebsiella bacterie hebben. Het ziekenhuis gaat nog eens 1804 patiënten screenen op mogelijke besmetting. Niet alle dragers van de bacterie zijn hier ziek van, meldt het ziekenhuis.

 

Redactie TvZ

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.