Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zwangeren kunnen ervaringen kwijt in panel

De Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG) en het NIVEL hebben vorige week het Nederlands Panel Zwangeren gelanceerd.
zwanger

In het panel kunnen zwangere en pas bevallen vrouwen straks hun stem laten horen over de verloskundige zorg.

 

Ontwikkelingen

"Met dit panel beschikken beleidsmakers en onderzoekers over een infrastructuur om de ervaringen van zwangere vrouwen met de verloskundige zorg in Nederland te meten", vertelt projectleiderp Evelien Spelten. "Door op verschillende momenten dezelfde vragen te stellen, zijn ontwikkelingen in de tijd in kaart te brengen. Daarnaast biedt een panel de mogelijkheid snel in te spelen op actuele vragen."  

 

Duizend vrouwen

Het panel gaat bestaan uit duizend zwangere of net bevallen vrouwen die drie keer een vragenlijst invullen. De deelnemers worden geworven bij verloskundigen en gynaecologen. In de eerste vragenlijst, vroeg in de zwangerschap, ligt de nadruk op wensen en verwachtingen over de zorg, terwijl in de tweede vragenlijst, laat in de zwangerschap, vooral vragen gesteld worden over behoeftes en praktische regelingen rond de bevalling. In de vragenlijst na de bevalling zal worden gevraagd naar ervaringen met de zorg en de zorgverleners. 

 

Auteur: TvZ - Annelies Vermeulen

Bron: Nivel

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.