Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vakbonden willen nieuwe cao VVT

De vakbonden NU’91, CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en FBZ hebben de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) opgezegd. De bonden willen een nieuwe cao VVT met verbeteringen op het gebied van scholing en ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid en veiligheid.

De huidige cao, voor ruim 400.000 werknemers in de VVT, loopt tot 1 maart 2012. Volgens de bepalingen uit de cao moet een van beide partijen de cao twee maanden van tevoren opzeggen. Gebeurt dit niet, dan kunnen de werkgevers de cao ongewijzigd met een jaar verlengen. Daarom hebben de bonden eind december een brief gestuurd naar ActiZ en BTN, brancheorganisaties in de sector VVT.

Nieuwe cao
‘De vorige keer hebben we niet opgezegd, dat maakte het onderhandelen lastig’, aldus Karin Weerts van Nu’91. ‘Door deze opzegging geven we een duidelijk signaal dat we met deze cao niet verder willen.’ Bestuurder Aaldert Mellema van CNV Publieke Zaak hoopt met het opzeggen van de cao alle betrokken partijen tot het uiterste in te spannen om snel tot een goede cao voor de sector te komen. ‘Terugvallen op de verlenging van de oude CAO, zoals in het vorige traject dreigde te gebeuren, is nu niet mogelijk.’

Speerpunten
Voor de nieuwe cao heeft Nu’91 een aantal speerpunten opgesteld waaronder scholing en ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid, veiligheid, kraamzorg en contractsomvang, inzetbaarheid en roostering. De komende weken raadplegen de bonden hun leden om input te verzamelen voor de onderhandelingen. Deze zullen zo rond februari-maart beginnen.

 

Bron: Nursing

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

8 reacties

 • no-profile-image

  floor

  Even een correctie op mijn eerdere bericht. Ik bedoel natuurlijk 5 dagen werken om de uren in te halen.

  gr

 • no-profile-image

  Floor

  OOk bij mij op de werkvloer is hetzelfde aan de gang. De avonddiensten zijn ook een uur korter geworden. Als je er 4 achterelkaar hebt dan mag je de 4 uurtjes op de dag gaan inhalen. Dat betekend dat ik ipv 4 dagen 32u 4 dagen mag gaan werken. Ik heb gekozen om 4 dagen te werken 1 voor mijn priveleven, 2 voor mijn gezondheid. OOk ik moet nog zeker 10 jaar door. Ben er bang voor dat ik dit op deze manier niet volhou. Waar blijven de rechten van de werknemer. Dit is echt geen gezond rooster, hier komen ziekmeldingen door. Dit zie ik nu al gebeurenHet zieketeverzuim is nog nooit zo hoog geweest. OOk al als je het bespreekt men doet net of ze gek zijn

  De leidinggevende blijven wel hun eigen uren netjes draaien. Werken nooit op feest-weekende avonddiensten. Het is erg oneerlijk verdeeld. Het is beter als dit wel beter verdeeld is, zodat we met z,n allen gezond door kunnen werken.

  Ik HOOP DAT MEN WAKKER WORDT!!!!!!!

  GR

 • no-profile-image

  Frido

  Beste Pien weet jij, wie steeds voor verslechtering van jou arbeidsvoorwaarde zorgt ??? ik weet wel zeker de werkgevers en niet de vakbonden, dus even nadenken voordat je kritiek op de vakbonden geeft.

 • no-profile-image

  pien

  alleen met een lidmaat van een vakbond kom je er niet uit. Deze vakbonden zijn ook weer een machtsfactor op zichzelf en maken vaak compromissen waar de man en vrouw op de werkvloer niet gelukkig mee is. En ze vertegenwoordigen niet echt veel verpl. k en het kost ook nog best veel

 • no-profile-image

  Frido verpleegkundige

  Deze oproep is voor niet leden van een vakbond. Wil je voorkomen dat er nog verdere afbraak plaats vind van onze mooie vak meld je massaal aan bij een vakbond. Doen we dit niet dan worden de duimschroeven nog verder aangedraaid.

  Dus meld je nog vandaag aan bij een vakbond en red daarmee onze mooie beroep.

 • no-profile-image

  Verpleegkundige Ziekenhuis

  Ik werk fulltime, maar dit betekent helaas ook regelmatig 7 diensten achter elkaar werken. Dit is niet leuk omdat je gemiddeld 36 uur werkt, niet 56... Ook even geen sociaal leven en prive is het minder gezellig. De tijd die je dan vrij bent heb je nodig om om bij te komen en je achterstallig werk van thuis te doen. Ik werk voor een baas en run niet mijn eigen bedrijf dat ik zoveel moet werken. Uit eindelijk ben ik zelf de dupe: ongezellig en moe.. Mijn werkgever heeft daar geen last van, mijn prive wel.

  Ook door de vergrijzing neemt de zorgzwaarte erg toe. In een ziekenhuis wordt de productie druk groter zo ook de administratieve taken van een verpleegkundige. Ongeveer iedere maand wordt er wel weer een nieuwe regristratielijst uitgevonden en ingevoerd om bij te houden. Privatisering? het is in ieder geval duidelijk dat het om cijfers en geld gaat.. Dat is niet erg zolang het maar niet ten kosten gaat van het hardtst werkend personeel, de verpleging!! Want wij merken aan het einde van de maand, op ons salaris, niets van die mooie cijfers, wij voelen het alleen aan onze eigen gezondheid die steeds wat minder wordt.

 • no-profile-image

  ?????????

  Je hebt helelemaal gelijk. Ook ik werk partime bewust voor gekozen. 24 uur. maar nu heb ik hetzelfde als wat in de 1e reactie staat. Ook ik moet nu op dagen korter werken, zodat ik de min uren later weer moet inhalen. Zo ben ik vaker op de werkvloer wat mij totaal ontwricht in de privesfeer. Moet mij nu steeds in allerlei bochten vringen om op 2 plaatsen goed te blijven fuctioneren. Op deze manier sneeuw ik helemaal onder en zit ik tegen een burnout aan.

  Is dit nu de bedoeling. Ik heb hier niets aan en mijn werkgever nog minder.

  DOE HIER IETS AAN> WE WORDEN ZO SLAVEN IN DE ZORG DIT IS NIET VOL TE HOUDEN

 • no-profile-image

  verzorgende

  bonden zorg nu ook eens voor gezond roosteren. het nieuwe werken is niet voor iedereen zo gunstig.bv soms moet je dagen korter werken zodat je later extra dit in moet halen. bij een contract van 32 uur moet je dan toch 5 dagen werken. dit is niet de bedoeling van korter werken. dan had je beter 36 uur kunnen blijven werken. als je voor je gezondheid minder wil werken dan gaat dit niet meer op als je toch weer dagen extra terug moet komen. dit houden mensen niet vol in de gezondheidszorg. Men zal eerder in de ziektewet belanden. Dit brengt veel meer hoge kosten met zich mee. Heb helaas zelf hier ervaring meegehad. De zorg zal ook steeds zwaarder gaan worden, met steeds minder verzorgenden. Bonden wees zuining op de zorgwerkers ze zijn heel hard nodig. Doen jullie dit niet dan haken de zorgmedewerkers eerder af in de zorg. Terwijl we nog langer door moeten werken. Of je dit volhoud is een groot?

  gr van een bezorgende hard werkende verzorgende van 56 jaar.

  (Ben al meer dan 15 jaar lid dus ik verwacht nu wel eens wat terug!!!!!)

Of registreer je om te kunnen reageren.