Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hartfalenverpleegkundige voorkomt opname en sterfte

Chronisch hartfalenpatiënten die na een ziekenhuisopname worden begeleid door een gespecialiseerd verpleegkundige lopen minder risico op ziekenhuisopnamen en op overlijden.
Hartfalen verpleegkundige voorkomt heropname en sterfte - foto Koen Suyk ANP

Dit blijkt uit een systematische analyse van een groot aantal onderzoeken naar interventies bij chronisch hartfalenpatiënten.

 

Case management

Case management programma’s waarbij patiënten na ontslag gevolgd worden, doorgaans door een gespecialiseerd verpleegkundige, blijken vooral succesvol. In vergelijking met patiënten die de gebruikelijke zorg krijgen, worden deze patiënten in het jaar na ontslag minder vaak opnieuw opgenomen - ongeacht de oorzaak van opname - en minder van hen overlijden binnen het jaar na opname, ook ongeacht de oorzaak. Poliklinische controle lijkt nauwelijks tot geen meerwaarde te hebben. Multidisciplinaire interventies door een team van zorgverleners, zouden een positief effect kunnen hebben op heropnames, maar er zijn tot nu toe slechts twee onderzoeken gedaan op dit terrein en dat is te weinig om een conclusie aan te verbinden.

 

Voor deze systematische review analyseerden de onderzoekers gegevens van 25 onderzoeken, met in totaal bijna 6000 patiënten.

 

 

Auteur: redactie TvZ / Esther van Heeswijk

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    joke Jonker

    Ik ben het helemaal eens met dit artikel,

    ik ben zelf hartfalenverpleegkundige en bezoek de mensen thuis. De informatie blijft veel beter hangen en als je de clienten iedere 3 maanden kan bezoeken is er ook een goede persoonlijke band.

Of registreer je om te kunnen reageren.