Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

De kwestie: 'Nieuw profiel Zorgkundige treft hart verpleegkundige zorg'

Het nieuwe beroepsprofiel Zorgkundige zoals V&VN dit voorstelt treft het hart van de verpleegkundige zorg en is niet toekomstbestendig, zo betoogt Leonoor Hermanides-Willenborg, verpleegkundig opleider en hoofd verpleegkundige opleidingen bij ggz-instelling Arkin in Amsterdam.

‘Het voorstel straalt onderwaardering uit naar de mbo-verpleegkundige en de gespecialiseerde verpleegkundige. Laten we eerst onderzoeken of het onderscheid tussen hbo- en mbo-verpleegkundigen niet op een andere manier in de praktijk vorm kan krijgen. En laat de mbo- en de mbo+-verpleegkundige en bijhorende opleidingen ongemoeid: hun goede staat van dienst en beroepsprofiel blijkt al decennialang toekomstbestendig te zijn. Het beroepsprofiel van de zorgkundige kan mogelijk een leidraad vormen voor het verbeteren en vernieuwen van het curriculum voor de verzorgende-IG.’
V&VN reageert op dit betoog, ondermeer door te stellen dat Zorgkundige geen degradatie van het beroep van verpleegkundige is, maar gezien moet worden als een nieuw beroep.

 

Download de volledige artikelen

 

Wat vindt u van deze kwestie? Geef uw mening via het formulier hieronder.

TvVOnline redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.