Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

IGZ: ‘somatische screening in ggz verankeren’

De Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) vindt somatische screening en leefstijlbegeleiding een noodzakelijk onderdeel van verantwoorde zorg voor psychiatrische patiënten. Dat staat in het rapport’ Staat van de gezondheidszorg 2012 - Preventie in de curatieve en langdurige zorg’. Voor 2014 moeten alle ggz-instellingen dit hebben verankerd in hun organisatie.
Saat van de gezondheidszorg - Leefstijl foto: Lex van Lieshout ANP

Psychiatrische patiënten zijn over het algemeen minder gezond dan de rest van de bevolking van ons land. Dat komt onder meer door een ongezondere leefstijl en langdurig medicatiegebruik. Somatische complicaties, zoals het metabool syndroom, komen dan ook vaker voor bij deze groep.

 

Rol voor verpleegkundige

Om somatische complicaties voor te zijn, zijn screening en begeleiding niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk, aldus de IGZ. Zij stelt ook dat verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten hierin een grote rol hebben te vervullen.

 

Zes bouwstenen

De inspectie ontwikkelde een set van zes bouwstenen als kader voor de ggz-instellingen om de somatische screening en leefstijlbegeleiding structureel te verankeren in de organisatie. De bouwstenen hebben betrekking op beleid, somatische screening, voorlichting, leefstijlbegeleiding, het dossier en scholing. De inspectie verwacht dat alle ggz-instellingen de zes bouwstenen voor 2014 volledig hebben geïmplementeerd.

 

Meer lezen

TvZ besteedt in haar nieuwste nummer (6/2012) uitgebreid aandacht aan de ggz en meer in het bijzonder aan somatische screening en leefstijlbegeleiding. Ook het leefstijlbegeleidingsproject Preventie in de Zorg van de IGZ, waaruit de zes bouwstenen zijn voortgekomen, komt aan de orde.

 

TvZ nr 6/2012 verschijnt half december

 

Bron: www.igz.nl

Auteur: redactie TvZ / Harriët Teijen

TvVOnline redactie

3 reacties

 • no-profile-image

  simoon

  Wat mij opviel, als A verpleegkundige met een bipolair zieke moeder, dat juist in de psychiatrie er zeer weinig aan de lichamelijke toestand wordt gedacht. Als iemand zichzelf niet verzorgd is dit een teken van de psyche. Rommel wordt niet opgeruimd en rook je je te barsten? Tja.

  Inderdaad kunnen A verpleegkundigen ook beter geschoold worden in een en ander. Ik denk dan ook dat de suggestie van Roos een prima suggestie is voor beide kanten.

 • no-profile-image

  Sue

  Andersom is dit ook noodzakelijk; een psychiatrische screening bij een somatische opname! Wat ik vaak zie dat dat mijn collega's uit het ziekenhuis het vaak 'eng'vinden als zij een patient op afdeling krijgen die een onderliggende psychiatrische aandoening hebben...

 • no-profile-image

  Roos

  Zowel verpleegkundigen uit de B-sector als ook psychiaters en andere hulpverleners zijn totaal niet geschoold in de somatische kant van het GGZ vak. Men is enkel gespecialiseerd in de medicatie van de GGZ-sector. Hier zou men dan toch echt enkele geschoolde A-verpleegkundigen voor moeten aantrekken om deze screening tot een succes te kunnen maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.