Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mobiele euthanasieteams van start

Zes gespecialiseerde teams van een arts en een verpleegkundige gaan vanaf volgende maand bij mensen die niet meer verder willen leven, thuis euthanasie toepassen.

De zogenoemde Levenseindekliniek gaat op 1 maart van start in Den Haag, zo heeft de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) maandag laten weten. De teams van de kliniek zullen bij de patiënten thuis gaan helpen. Het gaat om mensen die volgens de criteria onder de euthanasiewet zouden vallen, maar zich bijvoorbeeld door de eigen arts niet serieus genomen voelen in hun stervenswens.

Euthanasie
Volgens de NVVE kunnen mensen niet in een opwelling besluiten tot hun zelfgekozen dood. Ze moeten een langdurige intakeprocedure doorlopen waarbij artsen beoordelen of de wens tot euthanasie vrijwillig en weloverwogen is, en er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. De wet schrijft deze criteria voor. Indien mogelijk zoekt de kliniek de samenwerking met de eigen huisarts van de patiënt om te bekijken of deze uiteindelijk toch zelf de euthanasie zou willen uitvoeren.

Dementerenden
Vroeger kwam het er in de praktijk op neer dat vooral kankerpatiënten die uitbehandeld waren, in aanmerking kwamen voor euthanasie. Volgens de NVVE kunnen ook beginnend dementerenden en chronisch psychiatrische patiënten een beroep doen op de euthanasiewet.

Huiverig voor plannen
Artsenfederatie KNMG is huiverig voor de plannen met de mobiele euthanasieteams. Volgens de vereniging moeten artsen euthanasie niet gescheiden van andere zorgvragen beoordelen. Zij vinden dat de vraag om euthanasie thuis hoort in de reguliere arts-patiënt relatie. Alleen in zo’n langere behandelrelatie kan een vertrouwensband ontstaan tussen patiënt en arts. Deze is nodig om als arts overtuigd te kunnen raken van de vrijwilligheid en weloverwogenheid van een euthanasieverzoek. De KNMG heeft ernstige twijfels of daaraan kan worden voldaan tijdens een contact dat is gericht op euthanasie.

 

Bron: Nursing

TvVOnline redactie

3 reacties

 • no-profile-image

  Lidwien van der Hulst

  Ik vind dit initiatief heel goed. Met name dat (beginnend)dementerenden en chronisch psychiatrische patienten die uitzichtloos lijden met euthanasie geholpen kunnen worden. Er zijn nu nog teveel mensen die aan hun lot worden overgelaten en daardoor onmenselijke methoden moeten kiezen om te mogen sterven.

  En ik heb alle vertrouwen dat de Levenseinde kliniek ism de NVVE zeer zorgvuldig te werk zullen gaan.

 • no-profile-image

  Went

  ik vind ook dat de gemiddelde burger onvoldoende kijk heeft op palliatieve zorg.

 • no-profile-image

  Willie

  Na 45 jaar in de zorg werkzaam te zijn geweest.En vele mensen heb zien sterven

  Vind ik dit een ontwikkeling welke ik niet

  onder schrijf.

  De wet heeft een euthanasiewet waar de arts zich aan moet houden

  Grenzen worden nu verlegd.wat is de volgende stap.

Of registreer je om te kunnen reageren.